Salgın günlerinde Roman mahalleleri: ‘Açlıkla mücadele ediliyor, durum facia…’

Bugün 8 Nisan Dünya Romanlar günü… Salgın öncesinde de oldukça zor koşullarda yaşamak zorunda kalan Roman yurttaşlar, içinde bulunduğumuz günlerde yiyecek ekmek bile bulamaz hale geldiklerini belirtirken, bir an önce yardım talep ediyor.

Haber Merkezi

Yeni koronavirüs salgını tüm ülkeyi etkisi altına alırken, salgın günleri Roman yurttaşları da oldukça olumsuz etkilemiş durumda.

Roman Toplumu Gençlik Eğitim ve Kalkınma Derneği Başkanı Emin Karameşe, Dünya Romanlar gününde, koronavirüs şartlarında Roman yurttaşların yaşadığı sorunlara ilişkin soL’a açıklamarlada bulundu.

'ROMAN MAHALLERİNDE DURUM FACİA'

Romanların yıllardır geçimlerini sokakta satış yaparak, müzik yaparak, çiçek satarak sağladığını dile getiren Karameşe, salgın günlerinde içinde bulundukları durumu “facia” olarak tanımladı.

Salgın günleri nedeniyle tüm gelirlerin büyük oranda durduğunu, elde ve avuçtakinin de tükendiğini aktaran Karameşe, şu an kamu kurumlarının yapacağı yardımların ve desteklerin çok önemli olduğunu ancak burada büyük eksikler bulunduğunu ifade etti.

'YİYECEK EKMEK BULMAKTA ZORLUK ÇEKEN AİLELER VAR'

Her gün yaşanan sıkıntılara ilişkin onlarca telefon aldığını dile getiren Karameşe, “Roman mahallelerinde şu an en temel ihtiyaçlar bile karşılanamaz duruma geldi. Yiyecek ekmek bulmakta zorluk çeken aileler var” dedi.

Romanların verilen yardımlara başvurularını yönlendirmeye çalıştıklarını ancak burada da ciddi sorunlar olduğunu ifade eden Karameşe, “Yardımlar adrese dayalı sistem üzerinden geliyor. Ancak bir adresi olmayan, çadırda, barakada kalanlar var. Bunlara yardım ulaşmıyor. Ötesinde aynı evin üst katında yaşayan farklı aileler oluyor, bunlar da söz konusu yardımlardan yararlanamıyor” diye konuştu.

'EVLERDE İNTERNET YOK, ÇOCUKLAR UZAKTAN EĞİTİM ALAMIYOR'

Yaşanan tek sıkıntının bu da olmadığını, Roman çocukların eğitime ulaşımının da salgın günlerinde imkansız hale geldiğini aktaran Karameşe, “Birçok evde internet yok, dolayısıyla çocuklar bu eğitime ulaşamıyor. Bu durum da görmezden geliniyor ve çözüm için hiçbir adım atılmıyor” ifadesini kullandı.

Salgın günlerinde çöp toplayıcılığının devam etmesinin tehlikesinden de söz eden Karameşe, “Sokaktan gelen tüm gelir durduğu için mecburen bu işe devam ediliyor. Eve ekmek götürmek için çalışmaya mutlaka devam etmesi gerekiyor” dedi.

'DURUM İYİCE KÖTÜYE GİDİYOR'

Gıda ve hijyen ürünleri yardımının bir an önce kamu tarafından sağlanması gerektiğine vurgu yapan Karameşe, “Belediye tarafından yardım geliyor ama daha fazlasına ihtiyaç var, devletin daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor bu konuda. Gıda, temizlik, çocuk bezi gibi ihtiyaçlar acil durumda. Şu ana kadar gelen destekler maalesef yetersiz. Romanların yüzde 80’i sigortasız işlerde çalışıyor, dolayısıyla son dönemde açıklanan desteklerin çoğu bizleri kapsamıyor” diye konuştu.

Karameşe, sözlerini şöyle sürdürdü:

Durum iyice kötüye gidiyor. Acil önlemlere ve desteğe ihtiyaç var. Biz dernek olarak bir veri tabanı çıkardık. Ev ev gezerek hane hane kimlik numaralarını toparladık. Kamu kurumlarına diyoruz ki gelin bu bilgiler üzerinden buralara yardım ulaştırın. Bu tablo sadece İzmir’de böyle değil, ülke genelinde bu sıkıntılar yaşanıyor. Bugün en azından bu sıkıntıların görüldüğü, bir destek planlandığını görmeye ihtiyaç var.