Salgın günlerinde cami kararı: Bu önlemler yeterli olacak mı?

16 Mart tarihinde camilerde ibadete ara verilmesi kararı bu haftaki cuma namazıyla birlikte kısmen kaldırılmış olacak. Diyanet Başkanı Erbaş’ın yaptığı ‘Şimdi vakit geldi. 29 Mayıs Cuma günü, fethin sembolü olan o günde camilerin fethini gerçekleştireceğiz inşallah’ açıklaması dikkat çekerken, bu sözlerin camilerde yığılma yaratması ihtimali tehlikeli olarak değerlendiriliyor.

Haber Merkezi

Covid-19 salgınının başlangıcının ardından ortaya çıkan riskler nedeniyle 16 Mart tarihinde cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmişti.

Bu süreçte Diyanet tarafından “sembolik” cuma namazları düzenlenirken, atılan bu adımlar “VIP namazları” olarak eleştiri konusu olmuştu.

Salgının seyri henüz tam anlamıyla inişe geçmezken, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısında, 29 Mayıs Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceği kararı alınmıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde, yeterli bahçesi, avlusu ve açık alanı bulunan camilerde cuma namazının kılınmaya başlanacağı belirtildi, alınacak tedbirlere ilişkin de bir afiş yayımlandı.

'Kurallara uyulması çok önemli'

Alınan bu kararı ve söz konusu tedbirlerin yeterli olup olmadığını soL’a değerlendiren Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, fiziksel mesafe kurallarına uyumun oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

İki metre mesafe kuralına kesinlikle uyulması, camilerin temizliğinin büyük bir titizlikle yapılması gerektiğini belirten Bulut, “Hiçbir şekilde temasın olmaması, mutlaka maske kullanılması gerekiyor. Bu önlemler alındığında cuma günleri dışında çok kalabalık olmayan camilerde ibadetin sorun olmayacağını düşünüyoruz. Ancak bu önlemlere mutlaka uyulması gerekiyor” dedi.

Türkiye’de asıl sorunun işçi sağlığı olduğuna, sosyal mesafe konusunda fabrika ve işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmadığına işaret eden Bulut, “Temel sorun ve bir an önce tedbir alınması gereken yerler buralarken, yeterli önlemlerin alınmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Diyanet Başkanı'ndan ‘fetih’ açıklaması: Sosyal mesafe rafa kalkar mı?

Tablo böyleyken, sosyal mesafe ve temasın kritik önemde olduğu bir dönemde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.

“Şimdi vakit geldi. 29 Mayıs Cuma günü, fethin sembolü olan o günde camilerin fethini gerçekleştireceğiz inşallah” diyen Erbaş, “Bunun da ilhamını Cenâb-ı Hakk kalbimize düşürdü. Bir gece böyle… Sabahleyin hemen aradım yetkilileri. Onlara da teklif ettim. Onlar da müzakere sonucu hemen Cumhurbaşkanımız açıkladı. Allah razı olsun ondan. Biz de inşallah Cuma günü İstanbul’da büyük bir meydanda Cuma namazımızı bir namazgâh ile… (sunucu namazın nerede kılınacağını soruyor) İnşallah büyük ihtimalle Sultanahmet Meydanı olacak inşallah. Sultanahmet’le Ayasofya arasında bir yer düşünüyoruz, bir değişiklik olmazsa. Orada ben hutbeyi okuyacağım ve bütün Müslümanlara hitap edeceğiz inşallah” diye konuştu.

Erbaş’ın bu açıklaması, “yeterli bahçesi, avlusu ve açık alanı bulunmayan” birçok camide de normal zamanların dışında bir kalabalığın toplanması riskini beraberinde getirdi. Bu tip bir durumda sosyal mesafe kuralının rafa kalkmasının, salgının seyrini de olumsuz etkileyeceği değerlendiriliyor.

Öğretmenler maske dağıtacak

Manisa'da okul müdürlerinin, bugün ibadete açılacak camilerin önünde öğretmenlerin maske dağıtması için görevlendirme mesajı ilettiği ortaya çıktı. İlçe Milli Eğitim müdürlerinden gelen talimat üzerine, öğretmenlerin içinde olduğu WhatsApp gruplarına 200 erkek öğretmenin camilerde görevlendirileceğine ilişkin mesaj iletildi.