Sakarya'da patlama: Yaşamını yitiren 2 kişinin kimliği açıklandı, 3 kişi gözaltına alındı

Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada ölen 2 kişinin kimlikleri açıklandı. olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında fabrikanın sorumlu müdürü ve iki ustabaşı gözaltına alındı.

Haber Merkezi

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında dün meydana gelen patlamada 4 işçi yaşamını yitirdi, 108 işçi yaralandı. 

Hâlâ kayıp yurttaşların olduğu belirtilen Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada, ölen 2 kişinin kimlikleri açıklandı.

Yaşamını yitiren iki yurttaşın isimlerinin Havva Çelik ve Sebahattin Tepeçınar olduğu öğrenildi.

3 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, olaya ilişkin sabah saatlerinde soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'ndan "Sakarya Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmış, bu kapsamda İçişleri Bakanlığınca 1 mülkiye başmüfettişi, 1 polis başmüfettişi, 1 jandarma müfettişi görevlendirilmiştir" açıklaması yapıldı.

Olayın ardından yapılan incelemeler sonrasında Sakarya Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla 3 gözaltı kararı alındı.

Fabrikanın sorumlu müdürü ve iki ustabaşı Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltına alındı.

Patlama yaşanan fabrikaya en yakın konumda bulunan Akarca Mahallesi’nde Sakarya Valiliği tarafından hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Ekipler, mahalledeki evleri kontrol ederek hasarlı evlerin fotoğrafını çekti, tutanak altına aldı.

Patlamadan yaralı kurtulan işçiler: 4 gündür uyarıyorduk, dinlemediler

Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamadan yaralı kurtulan işçiler depo ve üretim alanındaki ürünlerde ısınma olduğunu ve bu konudaki uyarılarına rağmen önlem alınmadığını anlattı. Bir işçi 'Isınma, olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler' dedi.

Anka'nın haberine göre, işçilerden Nuray Cihangir olay hakkında şunları söyledi:

"Patlama üretim sırasında olmadı, arka depoda olmuş. Depolara konulan mallardandır. Isındıkları için. İşçide şu an bir hata yoktur. Mallarda ısınmamız vardı, 4 günden beri ben malları dışarı serdim. Söylüyordum içeriye. Malların dışına kağıttan bir jelatin sarılır. O jelatin mallara ısınma yapmış. 4 gündür söylüyordum ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum. Benim bölümümde ölüm yok. Bütün bölümleri uyarıyordum, kapının önüne bir karton bir şey koymayın da her an kaçabilelim. Patronum da şimdi hakkını yemeyelim, o bile diyordu: ‘Dikkat edin, dışarı atılmalı. Az getirttirin."

Ağır yaralı başka bir kadın işçi ise patlamayı görmediğini ve yanlış tarafa kaçtığını belirtirken, refakatçisi işçilerin sürekli üretim yerindeki sıcaklık konusunda uyarıda bulunduğunu açıkladı.

Fabrikanın 13 yıllık çalışanı Kesiban Yolcu da fabrikada mallardaki ısınmadan bahsederek, "Malları ısınma yapıyor diye dışarı sermişler. Bunlar patladı diyorlar ama patlasa dün patlardı. Üretim bölümünden çıktığını tahmin ediyorum. Isınma vardı orada. Isınma, olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler" dedi. 

Yolcu, "Çalışmamız için çok baskı yapıyorlardı. Mal çıkacakmış" diye konuştu.

Yolcu fabrikada sendikanın olmadığını söyledi.

İşçiler: Öğle arasında kağıt imzalatıp eğitim verdik diyorlardı

Sakarya Hendek'te 4 kişinin yaşamını yitirdiği havai fişek fabrikasındaki patlamadan yaralı olarak kurtulan işçilerden bazıları soL'a konuştu.

Daha önceki patlamalarda işçilerin dava edilmesi gibi şeyler bile yaşadıklarını anlatan çalışanlar, fabrikada işçi sirkülasyonunun da fazla olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde fabrikanın çalışmaya devam ettiğini belirten işçiler, yalnızca kronik rahatsızlığı olanların gönderildiğini söyledi. Sevkiyat yapılamayınca birikme olduğunu ve 110 tonluk stok oluştuğunu belirten işçiler, ağır çalışma koşullarına maruz bırakıldıklarını anlattı.

Stoktaki fazlalığın giderek artmasının ardından nemli malzemelerin, barutlu ürünlerin güneşe serildiğini ve bu konuyla ilgili uyarı yaptıklarını belirten işçiler, kazaya davetiye çıkarıldığını savunuyor.

İşçilere daha fazla üretim konusunda baskı yapılıyordu

Çalışanların yaş ortalamasının 35-50 arasında olduğu bilinen fabrikada çevredeki köylerden gelen ve çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler çalıştırılıyor. Asgari ücretle çalışan işçilere sürekli daha fazla üretim yapmaları için mobing uygulanıyor. Günlük havai fişek üretim miktarı önceden söylenen işçiler, bu üretim yetiştirilemediği zaman işçi üretimini bitirene kadar servisler kaldırılmıyor.

Fabrika sahibi yerel basına "Eğitimlerimiz tam" derken, soL'a bilgi veren yaralı işçiler, "doğru düzgün okuma yazma bile bilmeyen" işçilerin çalıştırıldığını ve eğitim alındığına dair bir kağıdın yemek saatlerinde ayak üstü imzalatılmasıyla işçiler için "eğitim alındı" bilgisinin oluşturulduğunu anlattı. İşçilerin söylediğine göre imza atmayanlar işten atılmakla tehdit edilirken, fabrikada gerçek anlamda bir eğitim verilmiyordu.

Yaralı olarak kurtulan işçiler, bakanın korumalarıyla dün gerilim yaşandığını anlattı.

İşçiler, olayın daha önceki patlamalarda olduğu gibi üzeri örtülerek geçiştirileceğini düşünüyor ve can kaybının daha fazla olabileceğini söylüyor.