Sağlık Bakanı açıkladı: Koronavirüsten ölenlerin sayısı 725'e çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor. Koca son 24 saatte 76 kişinin daha koronavirüsten yaşamını yitirdiğini açıkladı. Koca Bilim Kurulu'nun yanısıra 'Toplum Bilimleri Kurulu' adlı yeni bir kurul oluşturulduğunu duyurdu.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca video konferans yoluyla yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapıyor.

Koca "Salgınla mücadelede yeni bir aşamaya geçtik. Artık her birimiz tehdit altındayız" dedi.

Koca'nın açıklamasından satırbaşları şöyle:

- Şu anda vefat sayılarının yüksek olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir gibi şehirler yurtdışı gidiş gelişin yüksek olduğu iller.

- Hepimiz koronavirüs tehdidi altındayız. Virüse karşı dayanışma içinde olmalıyız.

- Kısıtlamalara uyulması önümüzdeki günlerin kaderini belirleyecektir.

- Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk. İzolasyon kuralına şimdi kendi içimizde, şehir şehir uymamız gerekiyor.

- Bugün mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda. Farklı ihtiyaçlar ortaya çıktı.

- Toplum Bilimleri Kurulu adını verdiğimiz yeni bir kurul oluşturduk. Kurul toplumsal öneriler getirecek.

- Bu salgınla mücadelede dünyada bir ilktir.

- Vücut direncine bağlı olarak herkeste hastalık belirtisi ortaya çıkıyor. Ağırlıklı risk grubu 60 yaş olarak tanımlanmıştı. 60 yaş ile birlikte genç grubun da kaybına tanık oluyoruz. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Semptom göstermeyen ama virüsü taşıyanlar olduğunu unutmamalıyız.

- Şu anda her yaşta olağanüstü bir hızla bulaşabilen bir virüsle karşı karşıyayız. Artık risk grubu tanımının kavramı genişlemiştir. Genç yaştaki hastaların vefatına da şahit oluyoruz.

- İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza bugün ücretsiz olarak ulaştırmaya başardık. Şimdi birçok ülke aynı ilacı temin için uğraş veriyor.

- Farklı tedavi alternatiflerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Kök hücre, iyileşmiş hastaların kanından alınan plazma tedavisine bakanlık olarak bu çalışmalara öncelik yapıyoruz. Bakanlığımız aşı çalışmalarına da öncülük etmektedir. Araştırmaların başarıyla sonuçlanması yönünde umudumuz ve inancımız var. Fakat uygulama şu andaki ihtiyaçlara cevap verecek hıza yetişmeyecektir.

HASTALAR DİJİTAL YÖNTEMLE TAKİP EDİLECEK

- Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Ankara Üniversitesi'nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar.

- Vakaların izole olmalarını, evde takibini, hareketliliğini, dışarı çıkıp çıkmadığını görmek üzere bir aplikasyon geliştirildi.

- İhtiyaç duyan her hastaya yoğun bakımda solunum desteği verecek altyapımız var.

- Bir milyon 100 bini aşkın sağlık çalışanımız adına sizden şunu istiyorum: Temastan kaçının.

- Bugün 76 vatandaşımız daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu.

- Özellikle Türkiye genelindeki dağılımda İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Zonguldak'ta yoğunluğun daha fazla olduğunu görmek mümkün.

- Yapılan test sayıları her geçen gün artıyor, 20 bini geçiyor. Pozitif çıkan vaka sayısını da yüzde 22’den yüzde 15’e kadar düştüğünü görüyoruz.

- Tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde virüs daha fazla görülüyor. Ayrıca ağırlık vakaların görüldüğü yaş aralığı 20 ila 65 yaş arası. Burada 65 yaş uygulamasının olmadığı dönemde dağılım daha dengeliydi.

- Vefatların 60'la 85 yaş arasında yoğunlaştığını ve erkeklerin oranının kadınlara göre fazla olduğunu söyleyebiliriz.

- (İstanbul'da kurulacak hastaneler) Bu iki hastaneyi prefabrik, pandemi sonrası devre dışı kalacak hastaneler olacak şekilde düşünmedik. İçinde amaliyathaneleri olan bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma çevrilecek hastane olarak planladık. Daha sonraki dönemde benzer veya başka anlamlarda gerektiğinde kullanacağımız hastaneler olacak.

- Burada sonuçlar ve rakamlar ve gidişat tahmin edilenin ötesinde olduğu için şu dönemde erken davranmak için bir yaklaşım içinde değiliz. Şu anda bütün Türkiye'de yoğun bakımlarda doluluk oranımız yüzde 62-63'ü geçmedi.

- Daha stabil giden, artış oranının giderek düştüğü ve önümüzdeki bir iki haftanın son derece önemli olduğunu gördüğümüz bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu  hastaneler kalıcı kullanmak üzere planladığımızı, sayın Cumhurbaşkanımızın arzusunun bu yönde olduğunu söylemek istiyorum.

- Atatürk Havalimanı'ndakti aynı zamanda hava ambulansı uçak içinde uygun bir mekan olduğu için yeri geldiğinde iller arası veya yurt dışı hasta ziyareti için vazgeçilmez bir yerimizdir. Bunun için düşünülmüş oldu.

TOPLUM BİLİMLERİ KURULU'NA DİN PSİKOLOGLARI

- Toplum Bilimleri Kurulu özellikle psikolog, sosyolog, din psikolojisi, din sosyolojisi, istatistik gibi alanlarda yetkin kişilerden oluşacak. Biri daha çok sağlık bilim kurulu gibi burası daha çok toplumu ilgilendiren bir komisyon olacak. Sahra hastaneleri demin ifade etmeye çalıştım.

- Şu dönemde herkesin kendisini özellikle olabiliyorsa, mümkünse evde izole etmesini, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını özellikle ifade ediyoruz. Özel sektör dahil olmak üzere bu ortamın minimal sosyal mesafeyi koruyarak, minimal personelle devam edilmesi gerektiğine dair Bilim Kurulu'nun tavsiyesi vardı. Bunu da önemsiyoruz.

- Özellikle riskli olan sağlık personelimizin taramadan geçirilmesi bugün de gündem yapıldı, bununla ilgili genel algoritma geliştirildi. Buna da başlıyoruz.

- (Sağlık çalışanı atamaları) Bu dönemde yeni bir atama sürecini başlattık. ÖSYM üzerinden KPSS ile alınmak üzere. Önümüzdeki birkaç gün içinde sonuçlanmış olacak.

- Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastane, özel hastaneler de yoğun bakımda yatan hiçbir hastadan ücret alamazlar. Eğer böyle bir durum sözkonusu olursa yapılması gerekeni yaparız.

- İşyerlerinde yine toplu alanlarda ve işyeri ortamında maskenin zorunlu olduğunu bununla ilgili yer yer denetimlerin yapılacağını söylemek istiyorum.

- Ben rakamları şeffaf bir şekilde ilk günden itibaren veriyorum. Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeyi yakınen görüyor olmalısınız. Her geçen gün dünyada nasıl artış olduğunu görüyorsunuz. Bizdeki ölüm vakalarının da artık düşmeye başladığını görüyoruz.

- Tarama ile birlikte vaka sayısında kısmen artış olduğunu görüyoruz, ama orada da düşüş olduğunu görüyoruz. Hastaneye gelen şüpheli vakalar dahil olmak üzere artış hızının çok düştüğünü. Yoğun bakıma yatışların düştüğünü. Entübe olan hastaların artış oranının giderek düşüş olduğunu söyleyebiliriz.

- Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesi ve Amerika dahil olmak üzere vatandaşına sağlık sistemine bu kadar güçlü altyapısıyla hizmet veren benzer bir ülke olmadığını söylemek istiyorum.

- Bilim insanımızı rehber kılarak bu mücadeleyi götürüyoruz.

- Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayalım.

- Eczanelerde maske satışı parayla Cumhurbaşkanımızın net ifadesiyle sözkonusu olmayacak. Bedava vermek istiyorlarsa verebilirler.

- Maskeyi illa gidip almanız gerekmiyor. Biz kendimiz sentetik olmayan pamuklu bezle çok rahat bu maskeyi yapabiliriz. Sitemizden onu takip edebilirsiniz.