Rusya'nın İran Büyükelçisi: Esad'ın gitmesi yönünde mutabakat sağlandığı iddiaları doğru değil

Rusya'nın İran Büyükelçisi Dzhagaryan, ülkesinin Suriye Cumhurbaşkanı Esad'la ve meşru hükümetiyle çok iyi ilişkileri olduğunu ve Rusya, İran ve Türkiye'nin Esad'ın gitmesi konusunda anlaşmaya vardığına yönelik iddiaların doğru olmadığını kaydetti.

Dış Haberler

Rusya'nın İran Büyükelçisi Levan Dzhagaryan, Mehr Haber Ajansı'na verdiği röportajda, Suriye gündemine ve İran, Rusya ve Türkiye'nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidardan inmesi konusunda mutabakat sağladığına yönelik iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dzhagaryan, kendisine İran, Rusya ve Türkiye'nin Esad'ın gitmesi yönünde anlaştığına yönelik iddiaların sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Biz, Suriye halkının ve devlet başkanı Esad'ın geleceğine karar verecek ülkeler değiliz. Buna ilişkin duruşumuzu bir kez daha bildirmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Esad'ın ve Suriye'nin geleceği, şeffaf ve özgür seçimler yoluyla Suriye halkı tarafından belirlenecektir. Dost ülkeler olarak bu ülkede barışın yeniden sağlanması ve siyasi sürecin devam etmesi için Suriye halkına yardım etmeliyiz."

Dzhagaryan, söz konusu iddiaların neden ortaya çıktığına ilişkin soruya, "Bu tür iddialar tabii ki Astana formatındaki başarılı faaliyetlere karşı olan düşman ülkeler tarafından ortaya atılıyor. Bu ülkeler, uluslararası hukuka karşı koyuyorlar ve meşru yönetimi seçimle değil, zorla devirmek istiyorlar. Eğer bir hükümet ABD'ye ve müttefiklerine uymuyorsa, bu ülkeler yaptırım uygulayarak söz konusu hükümeti meşru olmayan yollarla devirmeye çalışıyor" yanıtını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Esad'dan memnun olmadığı ve Esad'ın nankör olduğunu düşündüğüne ilişkin iddialara da yanıt veren Dzhagaryan, hiçbir Rus yetkilinin böyle bir beyanda bulunmadığına ve bu iddiaların yetkili olmayan kaynaklar arasında döndüğüne işaret etti.

Dzhagaryan şöyle konuştu:

"Hiçbir siyasi yetkili böyle bir şey söylemedi. Belki, yetkili olmayan kişiler bu iddiayı ortaya atmıştır. Tabii ki özgür bir ülkemiz var, ifade özgürlüğü her demoktratik ülkede olduğu gibi Rusya'da da çok değer verilen bir şey. Yetkili konumda olmayan kişiler buna dair görüşlerini dile getirebilir. Ancak dediğim gibi, Rusya'nın resmi siyasi pozisyonunu yalnızca Rusya Federasyonu'nun hükümet yetkilileri, devlet başkanlığı ve dışişleri bakanı ifade edebilir."

Dzhagaryan, "Bir kez daha belirtmek isterim ki, Beşar Esad'la ve meşru hükümetiyle çok iyi ilişkilerimiz var ve kendisiyle olan işbirliğimize devam edeceğiz" diye ekledi.