Rusya'dan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne 'Rus tutukluların salınması' şartı

Rusya, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle işbirliği önündeki en önemli engelin 'Rus tutuklular' olduğunu kaydetti.

Dış Haberler

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) son dönemde Halife Hafter'e karşı ilerleme sağlamasının ardından siyasi görüşme trafiği canlandı. 

DW'de yer alan habere göre, BM tarafından tanınan UMH'nin Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelirken General Halife Hafter'in görüşmeler için Mısır'a gittiği bildirildi.

UMH Başbakanı Fayiz Serrac da Ankara'da AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugün bir görüşme gerçekleştirecek. Dün Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) Türkiye'nin UMH'ye verdiği askeri danışmanlık hizmetlerinin sürdürüleceği belirtilmiş ve uluslararası toplum, "UMH'yi hedef alan oluşumlara karşı ilkeli duruş sergilemeye" çağrılmıştı.

Rusya'dan önkoşul

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çarşamba günü Moskova'da görüştüğü UMH Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik'e, ikili işbirliği için Rus tutukluların salınması mesajı verdi.

Lavrov, başkent Trablus'ta tutuklu bulunan Rusların varlığının, iki ülke arasında işbirliği önündeki en önemli engel olduğunu söyledi.

Uluslararası ajanslar Lavrov'un açıklamalarıyla ilgili ayrıntı geçmezken tutuklu Ruslar konusunun Libya'da Hafter saflarında savaşan Wagner grubuyla bağlantılı olup olmadığı konusunda soru işaretleri doğdu. Birleşmiş Milletler verilerine göre Libya'da sadece Rusya'dan 800 ila 1200 paramiliter güç bulunuyor.

Wagner grubuna bağlı paralı askerlerin Moskova ile yakın ilişkiler içinde olduğu ileri sürülürken Rusya bu iddiaları reddediyor.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), General Halife Hafter'in güçlerini, başkent Trablus'un güney bölgelerindeki mahallelere Rus yapımı mayınlar döşemekle suçladı.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Pazartesi günü yaptığı açıklamada Libya'da çatışan tarafların ateşkes için yuvarlak masa toplantılarına yeniden başlamaya hazır olduklarını duyurmuştu.