Rusya’dan G7 açıklaması: ‘Çin olmadan düzelmez’

ABD Başkanı Donald Trump'ın G7'ye yönelik miadını doldurdu eleştirisine Rusya'dan destek geldi. Rusya, Çin'in katılımı olmadan kurumda bir düzelme sağlanamayacağını savundu.

Dış Haberler

Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın G7’ye yönelik dünyada olup bitenleri gerektiği gibi yansıtmayan, ‘‘miadını doldurmuş’’ bir kurum olduğu eleştirisini Moskova’nın da paylaştığı, ancak Çin’in katılımı sağlanmadan G7’de bir düzelme sağlanamayacağı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump Cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada Haziran ayında toplanması beklenen G7 zirvesinin pandemi nedeniyle Eylül ayına ertelediğini ve Rusya, Güney Kore, Avustralya ve Hindistan’ı da zirveye davet edeceklerini söylemişti. ‘‘G-7’nin dünyada olup bitenleri gerektiği gibi yansıttığını düşünmüyorum’’ diye konuşan Trump, G7 için ‘‘miadını doldurmuş bir ülkeler grubu’’ ifadesini kullanmıştı.

Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zarahova Salı günü konuya ilişkin bir açıklama yaparak, Rusya’da dahil olmak üzere ‘‘herkesin bu görüşle hemfikir’’ olduğunu, ancak Rusya’nın Washington’un Çin’i dışarda tutma niyetini paylaşmadığını söyledi.

‘‘Şurası açık ki, Çin olmadan, herhangi bir ciddi küresel inisiyatifin hayata geçirilmesi mümkün olmayacaktır’’ diye konuşan Zarahova, Rusya’nın G20’yi, uluslararası ekonomik tartışmalar için denenmiş ve sınanmış bir format olarak gördüğünün altını çizdi.

Rusya G7’ye dönecek mi?

Rusya 2014 yılında Kırım yarımadasının düzenlenen referandum sonucunda Rusya’ya katılmasının ardından G8’den çıkarılmıştı. Donald Trump’ın göreve başlamasının ardından Rusya’nın yeniden gruba katılmasını istemesine rağmen, gruptaki diğer ülkeler Rusya’nın haydut bir ülke olduğunu ileri sürerek, sanayileşmiş ülkeler grubuna yeniden kabul edilmesine karşı çıkmıştı. G7 ülkeleri arasında sadece Fransa, Ukrayna’daki çatışmanın çözümü halinde Rusya’nın gruba dönmesinin uygun bir adım olabileceğini belirtmişti.

Donald Trump’ın zirvenin ertelenmesi ile ilgili açıklaması, Rusya’nın gruba yeniden dönmesi ve G7’nin genişletilmesi ile ilgili bir çağrı olarak yorumlanırken, Pazartesi günü Beyaz Saray’dan bir yetkili, söz konusu dört ülkenin zirveye misafir olarak davet edilmesinin planlandığını açıkladı. Yetkili, ‘‘G7’nin başkanı olarak, ABD yıllık zirve toplantılarına başka ülkeleri de davet edebilir, ancak G7’nin kalıcı olarak genişletilmesi için bütün üyelerin onayı gerekli’’ diye konuştu. 

Trump’ın açıklamalarına G7’nin diğer üyelerinden de yanıt gelmekte gecikmedi. Pazartesi günü İngiliz Başbakanı Boris Jonson’ın sözcüsü, İngiltere’nin Rusya’nın gruba geri dönmesine karşı olduğunu, çünkü hükümetinin  ‘‘henüz Rusya’nın gruba yeniden kabul edilmesini meşrulaştıracak bir tavır değişikliğine dair kanıt görmediğini’’ söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Rusya’nın uluslararası kural ve normlara saygı göstermemeyi sürdürmesi nedeniyle G7 dışında kaldığını ve kalmaya da devam edeceğini açıkladı.

Ancak her iki lider de Putin’in gözlemci olarak katılması halinde, Eylül ayından toplanacak zirveyi boykot edip etmeyeceklerine dair bir bilgi paylaşmadı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin ‘‘koronavirüs pandemisinin üstesinden gelmek ve küresel ekonomilerin yeniden açılmasını sağlamak için harcanan son çabaları’’ ve ‘‘G7’nin toplanmasına yönelik gelişmeleri’’ tartıştıkları belirtildi. Kremlin’den yapılan benzer bir açıklamada