Ruhani'den Trump'a İncil tepkisi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD’de George Floyd cinayetine değinerek ABD halkına başsağlığı diledi. Ruhani, Trump’ın İncilli şovunu da eleştirdi.

Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine değinerek ABD halkına başsağlığı diledi.

ABD’nin sosyal ve siyasi tarihinin en kötü halini yaşadığını söyleyen Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın elinde İncil’le fotoğraf çektirmesini de eleştirdi.

Ruhani dün yaptığı açıklamada George Floyd cinayetine değinerek ABD’nin siyahlara ve Beyaz Saray politikalarına karşı çıkan herkese baskı uyguladığını söyledi.

Ruhani “ABD bugün toplumsal ve siyasal tarihinin en kötü durumunu yaşamaktadır” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ABD polisinin kasten cinayet işlediğini belirterek ABD halkına başsağlığı diledi.

Trump’ın Beyaz Saray yakınındaki kiliseyi ziyaret etmesi için protestocuların şiddet kullanılarak dağıtıldığı ve kilise ziyaretinde Trump’ın İncil’le poz verdiği güne ilişkin de konuşan Ruhani, Trump’ın İncil’i ABD’lilere karşı işlenen suçların ve cinayetlerin meşrulaştırılması için kullandığını söyledi.

İran’ın “tüm kutsal kitaplara saygı duyduğunu” kaydeden Ruhani, İncil’in insanları “masumları öldürmeye değil barışa ve huzura çağırdığı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan geçen Kasım ayında İran’da başlayan protesto gösterilerinde güvenlik güçleri tarafından öldürülen protestocuların sayısı binlerle ifade edilirken bu hafta başında İran’dan ilk kez gösterilerdeki can kaybına ilişkin resmi bir açıklama yapılmıştı.

İran Meclisi’nin ulusal güvenlik ve dış ilişkiler komitesi başkanı Mücteba Zolnur tarafından yapılan açıklamada ülkede geçen yılki protesto gösterilerinde 6’sı güvenlik güçlerinden olmak üzere 230 kişinin öldüğü kaydedilmişti.