Ruhani: Burası İran Körfezi, New York ya da Washington Körfezi değil

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Basra Körfezi'nde askeri faaliyette bulunmaması konusunda ABD'yi uyardı. İran Ordusu Sözcüsü Şekarçi de, ABD'nin herhangi bir saldırısı durumunda Tahran'ın sert bir şekilde karşılık vereceğini söyledi.

Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'ye Basra Körfezi'nde askeri faaliyette bulunmaması konusunda uyarıda bulundu.

Fars Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Tahran'da kabine toplantısında konuşan Ruhani, "Burası her zaman İran Körfezi'ydi ve daima İran Körfezi olarak kalacak. ABD bilmeli ki, bu körfezin adı İran Körfezi, New York Körfezi ya da Washington Körfezi değil. ABD İran'a karşı entrika düzenlemeyi durdurmalı" diye konuştu.

Ruhani, İran'ın körfezi yıllarca başarıyla koruduğunu ve korumaya devam edeceğini belirtti.

İran Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazıl Şekarçi de, ABD güçlerinin İran'a herhangi bir saldırı hamlesi yapması durumunda Tahran'ın sert bir şekilde karşılık vereceğini söyledi.

Şekarçi, "ABD'liler, İran'ın karasularına ve halkımızın çıkarlarına yapacakları en ufak saldırıya daha öncekilerden daha sert bir tokatla karşılık vereceğimizi biliyorlardır, çünkü biz ülkemizi savunma konusunda kimseye şaka yapmayız" dedi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, 15 Nisan'da yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri'ne ait 11 geminin Basra Körfezi'nde ABD savaş gemileri etrafında "tehlikeli ve provokatif" manevralarda bulunduğunu öne sürmüştü. İran Ordusu, buna karşılık ABD gemilerinin bir İran savaş gemisini iki kez üst üste taciz ettiğini belirtmiş ve suçlamaları "Hollywood entrikası" diyerek reddetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD Donanması'na "Yaklaşam İran gemisini yok edin" talimatı vermesi üzerine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD ordusu'nun Basra Körfezi'nden tamamen uzak durması gerektiğini kaydetmişti.