RKİP: “Sahte oylamaya hayır!”

Putin'in büyük sermayeye ve oligarklara güvendiğini belirten Rusya Komünist İşçi Partisi, halkı aldatmacaya destek vermemeye ve hayır oyu kullanmaya çağırdı.

Dış Haberler

Anayasa değişikliği sürecinin başından itibaren muhalefete boykot çağrısı yapan Rusya Komünist İşçi Partisi (RKİP), konuyla ilgili “Sahte Oylamaya Hayır!” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamanın tam metni şöyle:  

Partimiz, Putin’in Anayasa değişikliklerine dair tutumunu 13 Nisan’daki “Kendimizi kandırmayalım” başlıklı bildiriyle önceden ifade etmişti. O zamandan bu yana iki ay geçti. Oylama Covid-19 salgını nedeniyle ertelendi ve bir süredir burjuvazinin kitlesel propagandalarının esas amacı, halkın gözünü korkutmak ve polisiye önlemlerin uygulanmasına karşı oluşabilecek direnci kırmak; böylesi zor bir durumda iktidarın yanında olma ve genel disipline uyma gerekliliğini telkin etmek oldu. Buna karşın anayasa değişiklikleri için propaganda bir gün olsun hız kesmedi, son zamanlarda, özellikle oylama tarihinin 1 Temmuz olarak ilanından sonra, vatandaşların üzerine anayasa değişikliklerin kabulünün hayati bir gereklilik olduğuna dair propagandalar yağdırıldı. Kentlerin caddelerine devasa reklam panoları kuruldu. Değişikliklerin kabulü halinde ne kadar mutlu bir geleceğin sağlanacağına bizi ikna etmeye çalışan ünlü sanatçılar, sporcular, başka medyatik kişiler birbiriyle yarışırcasına her gün televizyonlarda prime-time’da dönüp durdular.

'Değişiklikler ayrı ayrı değil toptan oylanacak'

Taslaktaki tüm değişikliklerin reklamının yapılmadığının altını çiziyoruz. Örneğin Putin’in görev süresinin sıfırlanıp sonrasında da ömür boyu yönetimde kalabileceğine dair konular hakkında tek kelime edilmiyor. Aynı zamanda yetkilerini de genişletecek, şimdi de tek başına 30 senatöre kadar atama yapabilecek, bunlardan 7’si ömür boyu görev yapabilecek! Tek başına tüm hakimleri atayabilecek ve geri çekebilecek, Yüksek Mahkeme ve Anayasa Mahkemesi’ne kadar. Tüm bölgelerde tüm savcıları atayabilecek ve buna benzer diğerleri…

Rejimin propagandacıları aptal değiller ve reklamlarda bariz çürük olan bu malları göstermemeleri gerektiğini biliyorlar. Bunu bilen iktidar görülmemiş bir aldatmacaya imza atarak her bir değişiklik için ayrı ayrı değil, hepsinin toptan oylanacağı paket oylama oluşturdu. İnsanlara örneğin, Sovyet dönemi emeklilik yaşına geri dönüşe dair değişikliğin, Birleşik Rusya tarafından Devlet Duması’nda henüz daha birinci oturumdayken üstünün çizildiğini söylemiyorlar… Değişikliklere karşı ifadeler ve propaganda pratikte yasaklanmış oluyor, görüşlerin özgürce ifade edildiği hiçbir reklama izin verilmemektedir. Herhangi bir sokak etkinliğine, internette ve yazılı basında söylemlere polisiye kısıtlamalar getirildi.

'Putin oligarklara ve büyük sermayeye güveniyor'

Bildiğiniz gibi Yeltsin’in şahsen seçtiği halefi olan Putin bugün, herhangi bir alternatife ve en küçük itiraza izin vermeden, tıpkı Yeltsin’in kanlı ’93 Ekiminden sonra yaptığı gibi yürütüyor tüm bu çalışmayı. Yeltsin anayasasını meşrulaştırmaya (ona meşru bir görünüm ve halk desteği sağlayarak) çalışıyor; “fabrika, gazete, gemi” sahibi sınıfın diktatörlüğünü ve kendi iktidarını güçlendirmeye girişiyor. Devlet Başkanı, tıpkı Yeltsin’in de olduğu gibi, bu sahiplere, oligarklara ve büyük sermayeye güveniyor. Putin’in anayasada “bir geriye dönüşün imkansızlığını garanti altına alma” gerekliliğini belirtmesi sebepsiz değildir. Bununla birlikte, ünlü Yeltsin sloganıyla başlamasına da şaşırmamak gerekir: “özelleştirme revizyonu olmayacak!”

Bu nedenle iktidar, sözde tüm halkın da desteğini sağlamak için, referandumda kullanılmak üzere büyük tahrifatlara yol açabilecek ve aynı zamanda sonuçlar üzerinde gerçek bir kamu denetimini dışlayan bir dizi teknik yöntemi aceleyle kullanıma soktu. Bunun bir haber değeri yok; daha önce de seçim için benzer yöntemler kullanılmıştı, ancak böylesi açık bir küstahça durum ilk kez oluyor.

'RKİP halk karşıtı serüvene katılmayacak'

Tüm bu gerçeklere ve siyasi değerlendirmelere dayanarak Rusya Komünist İşçi Partisi (RKİP) referandum karşısındaki tutumunu ilan eder: Partimiz bu halk karşıtı serüvene ve halkın küstahça aldatılmasına katılmayacaktır, destekçilerini de aynı şeyi yapmaya çağırmaktadır.

Ne yazık ki, tıpkı 1993’te olduğu gibi, bu halk karşıtı serüvene karşı koymak için bir birleşik cephe sağlanamadı. Kendilerini muhalefet olarak adlandıran partilere ve güçlere yaptığımız birleşik cephe oluşturma ve burjuva diktatörlüğünün güçlenmesine karşı ortak hareket etme çağrılarımız pratikte cevapsız kalmıştır. Herkes kendi anlayışına ve iktidardan bağımsızlık derecesine göre hareket ediyor.

1993’te Yeltsin tüm hilelere rağmen tüm seçmenlerin sadece üçte birinin oyunu almayı başardı. Putin’e bunu dahi vermemenin bir yolu var.

Aldatmacanın henüz farkına varmayan ve seçim mekanizmasına inanmaya devam eden ya da koşullar nedeniyle oylamaya katılmak zorunda kalacak çok sayıda insana ise RKİP, hiçbir durumda bu aldatmacayı desteklememelerini, anayasa için önerilen bu değişiklik paketine hayır oyu vermelerini söylüyor.