Rio'da salgın işçi mahallesindeki samba okullarını etkiledi: Birçok üye yaşamını yitirdi

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Covid-19 salgınından en çok etkilenen kesim işçi sınıfı mahalleleri olurken, bu mahalledeki samba okullarının çok sayıda üyesi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Dış Haberler

Koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden olan Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde geleneksel müzik sambanın üyeleri salgın nedeniyle yaşamını yitirdi.

Telesur'da yer alan habere göre, Rio de Janeiro'nun "sambanın beşiği" olarak bilinen işçi mahallesi Madureira'da bulunan Portela adlı yerli samba okulu üyesi Alvaro Silva, 19 Nisan tarihinde Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Alvaro Silva'nın Portela'dan arkadaşı olan 56 yaşındaki Conceição, kendisinin ölümüne ilişkin The Guardian'a yaptığı açıklamada, "Bir kabukta iki bezelyeydik. Şimdi elimde yalnızca Portela kaldı" dedi.

Rio de Janeiro eyaletindeki diğer samba okullarında da halk tarafından sevilen figürlerin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Portela'nın yanı sıra Mocidade okulunda 6 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Mocidade'de en son yaşamını yitiren isim Rio'nun batısındaki işçi bölgesinde yaşayan Padre Miguel oldu. Grande Rio okulunun yöneticilerinden olan 42 yaşındaki Marcos Diniz de salgın nedeniyle yaşamını yitirenler arasında. 1928'de kurulan ve Rio'nun en eski okullarından biri olarak kabul edilen Estácio de Sá'da da bir günde 77 ve 64 yaşlarındaki iki deneyimli samba müzisyeninin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Salgın en çok işçi mahallelerini etkiledi

Rio de Janeiro'da Covid-19 salgını, işçi sınıfı mahallelerini diğer bölgelere göre çok daha fazla etkilemiş durumda.

Rio'da birçok kişinin özel hastanelere erişimi olduğu varlıklı mahallelerde virüs kaynaklı ölüm oranı yüzde 6,5 olurken, bu oran yoksulların yaşadığı batı ilçelerinde yüzde 20'ye vardı.

Sivil toplum kuruluşu Voz das Comunidades'in verilerine göre, Rio'nun gecekondu mahallesi Rochinha'da 84 kişiden 30'u virüs nedeniyle yaşamını yitirirken, buraya komşu olan varlıklı Gávea mahallesinde 48 kişiden 2'si Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Karnavalın iptali yoksulları daha da etkileyecek

Öte yandan Rio halkı, salgın nedeniyle gelecek yılki karnavalın iptal olmasından ve bunun yoksul kesimleri ekonomik olarak daha kötü etkilemesinden endişe ediyor.

Rio'nun merkezinde bulunan 12 samba okulunun her birinde yaklaşık 300 kişi çalışıyor. Şehir merkezi dışında da 69 samba okulu bulunuyor. Mocidade'nin Karnaval Müdürü Marco Antônio Marino, "Karnaval olmazsa, Rio de Janeiro'da hayat durur" yorumunda bulundu.