RFKP: Anayasanın yeni sürümü başkanlık diktasını güçlendiriyor

Anayasa değişikliğine karşı toplumsal bir hareket örgütlemek yerine anayasa komisyonu çalışmalarında yer alarak çeşitli alternatif teklifler vermeyi tercih eden Rusya Federasyonu Komünist Partisi referandumda hayır oyu kullanacak.

Dış Haberler

Duma’da ana muhalefet partisi olarak yer alan Rusya Federasyonu Komünist Partisi Putin’in anayasa değişikliğini gündeme getirdiği günden beri değişiklik teklifine ilişkin çeşitli eleştirilerini dile getirmiş, hükümetin tanrı inancını anayasaya sokma talebine verdiği destek sol muhalefetin tepkisini çekmişti. Referanduma hazırlık döneminde RFKP anayasa değişikliğine karşı toplumsal bir hareket örgütlemek yerine anayasa komisyonu çalışmalarında yer alarak çeşitli alternatif teklifler vermeyi seçmişti. 

RFKP’nin referanduma ilişkin sandığa giderek hayır oyu kullanacaklarını belirttiği açıklamadan bazı satırbaşları şöyle:

Anayasa reform çalışmaları başlatıldığında derhal bu çalışmalara katıldık. RFKP 108 değişiklik önerisi sundu. Bu değişiklikler için geniş bir tartışma yapılmasını talep ettik. İktidar, sosyoekonomik durumun önemli ölçüde değişmesini amaçlayan 15 önemli öneriyi reddetti. Parlamentoda çoğunluğa sahip Birleşik Rusya Partisi, emekçilerin durumunu iyileştirecek tüm önerilerimizi reddetti. 

Başkanlık diktası güçleniyor

1 Temmuz’da oylanacak olan değişiklikler, Rusya’nın yüzyılın son çeyreğinde halka dayatılan anayasanın özünde bir değişikliğe neden olmayacak. “İktidar partisi”, “Rusya” gemisinin rotasını barışçıl ve demokratik bir yolla değiştirmeyi ısrarla reddediyor. Anayasanın bu yeni sürümü, sadece başkanlık diktasını güçlendiriyor ve ülkeyi felakete sürükleyen oligarşi egemenliğini pekiştiriyor. Bu rota bugün halkın çıkarları doğrultusunda değişmezse ülkeyi derin ayrışmalar, ciddi bir kriz ve kaos bekliyor. Küresel spekülatif kapitalizmin bir kargaşa içerisinde olduğunu görüyoruz. Şimdi bu ömrü dolmuş kapitalizmden adaletli ve çok yönlü ilerici topluma, sosyalist topluma yol almanın zamanıdır.

Oylama göstermelik

Anayasaya dair değişiklikler oldu bittiyle kabul edilemez. Bir anayasa komisyonunun oluşturulması için çağrıda bulunduk ve nasıl oluşturulacağına dair bir taslak sunduk. Birleşik Rusya bunun yerine değişiklikleri Devlet Duması aracılığıyla oldu bittiye getirdi. Federasyon Konseyi tarafından da derhal onaylandı bu değişiklikler. Devlet Başkanı da onayladığını açıkladı. Bu şartlar altında 1 Temmuz’daki oylama göstermelik bir karaktere sahiptir. Referandum statüsüne sahip değildir ve seçim yasasıyla çelişmektedir. Tüm bunlar burjuva demokrasisinin sahteliğinin kanıtıdır.

Seçim hileleri için koşullar müsait

Merkez Seçim Komitesi, “Tüm Rusya Oylaması”nı hukuki olarak şüpheli bir prosedürle organize etmektedir. Her bir somut değişiklik ayrı ayrı oylanmayacaktır. Bir kişi tüm değişikliklere ancak tek seferde “evet” ya da “hayır” diyebilir. Seçim hileleri için tüm koşullar müsait. Oylama birkaç gün sürecek. Yetkililer insanları elektronik olarak ya da posta yoluyla oy kullanmaya davet ediyor, dolayısıyla referandum süreci kamu denetimi dışından kalıyor. Gelecek seçimlerin manipüle edilmesi hususunda yeni yöntemlerin test edilmesi için bir zemindir bu.