Ressam Olgu Ülkenciler: Siyasi hesaplar tablonun değerini azaltmaz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Londra'daki müzayedede satışa çıkartılan Fatih Sultan Mehmet portesini 770 bin sterline satın almasıyla ilgili tartışma devam ediyor. Ressam Olgu Ülkenciler soL'a yaptığı açıklamada tablonun sanat tarihi açısından çok önemli olduğunu, iktidar ile muhalefet arasında tablo üzerinden başlayan tartışmanın tablonun değerini azaltmadığını belirtti. 

Haber Merkezi

İtalyan ressam Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve Fatih Sultan Mehmet'in başka bir kişi ile resmedilen portresi, İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü müzayede evi Christie's tarafından açık artırma ile satışa sunulmuştu.

Türkiye tablonun satın alındığını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dün Twitter hesabından yaptığı "Londra'da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık.” açıklamasıyla öğrendi.

Tablo, özel bir koleksiyonda bulunuyordu. Müzayedede İBB'yi Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka temsil etti.

'Tablodaki diğer kişi Medici Ailesi'nden olabilir'

Tarihçi İlber Ortaylı resimdeki diğer kişinin yüksek ihtimalle Fatih’in oğlu Cem Sultan olduğunu söyledi. Tabloda Fatih’le “aynı seviyede” resmedilmiş olması Fatih’in karşısında duran ismin herhangi biri olamayacağı iddialarını güçlendirdi.

Piyasayı takip eden bir sanat simsarının soL’a yaptığı yorum ise Fatih’in karşısında duran kişinin rönesansın önemli ailelerinden Medici’lerden birisi olabileceği yönünde. Resmin Bellini’nin İstanbul’dan döndükten sonra sipariş üzerine yapıldığını belirten sanat simsarı, Lorenzo de Medici’nin Fatih ile yazışmaları olduğunu, Fatih’i imparator, kendisini de eski Yunanistan (bugünkü İtalya) Eyalet Valisi olarak gördüğünü belirtiyor.

'Geçen yıl 3 milyon sterlin olacağı konuşuluyordu'

Bu resmin geçen yıl Masterpiece Sergisi’nde ortaya çıktığını belirten sanat simsarının anlattığına göre o dönem bu tablo için piyasada dolaşan rakam 3 milyon sterlin civarındaymış, ancak “resim piyasası” salgının da etkisiyle bu rakama ulaşamayınca İBB 770 bin sterline alabilmiş.

Uzmanlar Bellini’nin tablosunun benzersiz önemde olduğunu kabul ediyorlar.

'Siyasi hesaplar tablonun değerini azaltmaz, getirilmesi sevindirici' 

İBB’nin Bellini'nin Fatih tablosunu almasıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan ressam Olgu Ülkenciler soL'a yaptığı açıklamada tablonun sanat tarihi açısından çok önemli olduğunu, Türkiye’ye getirilmesinin sevindirici olduğunu söyledi ve iktidar ile muhalefet arasında tablo üzerinden başlayan “Osmanlı mirasına sahip çıkma” kavgasının tablonun değerini azaltmadığını belirtti. Ülkenciler şöyle konuştu:

"Elbette siyasetçiler siyasi hesaplar olmadan bu tür adımları atmazlar. İBB’nin de bu yönde bir beklentisi olması şaşırtıcı olmaz. Ayrıca bu kadar konuşulan bir tablonun söyle ‘sessiz sedasız’ bir şekilde alınabilmiş olması zaten bu sürecin düşünülerek, planlı bir şekilde yürütülmüş olduğunu gösteriyor. Bu tür müzayede evlerinde ciddi bağlantılarınız olmadan böyle operasyonları yürütmeniz mümkün değil. Buralarla bağlantısı olan birilerinin İBB’ye aracılık etmiş olabileceğini tahmin edebiliriz. Ama dediğim gibi, bunlar ayrı, tablonun tarihi-sanatsal değeri ayrı. Böyle insanlık mirası sayılacak eserlerin, bu tür siyasi hesapların parçası olmasını engellemek de zaten bizim görevimiz olmalı."