Ratko Mladiç’in duruşması Covid-19 nedeniyle ertelendi

Ratko Mladiç’in müebbet hapis kararına itiraz duruşması Covid-19 önlemleri kapsamında getirilen seyahat kısıtlamalarından dolayı ertelendi.

Dış Haberler

1992-95 yılları arasında Republika Srpska'ya (Bosna-Hersek içindeki Sırp Cumhuriyeti) bağlı kuvvetlerin komutanı General Ratko Mladiç’in 2017 yılında aldığı müebbet hapis cezasına itiraz duruşması Covid-19 önlemleri nedeniyle gerçekleşmedi.

Srebrenitsa'da soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edilen Mladiç hakkında Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması dün yaptığı açıklamada, koronavirüs pandemisi nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamaları dolayısıyla gelecek ay Ratko Mladiç davasında temyiz duruşmalarının ertelediğini söyledi.

BM mahkemesi, eski Bosnalı Sırp askeri komutanın kendisini Bosna-Hersek'teki soykırım ve diğer savaş suçlarından mahkum ettiği kararına karşı 16 ve 17 Haziran'da savunma ve kovuşturma temyizlerini dinleyecekti. Ancak koronavirüs seyahat kısıtlamaları nedeniyle hakimlerin dördünün temyiz duruşmasına katılmak için karantina süresi de gözetilerek zamanında Hollanda'ya gitmeleri mümkün olmadı.

77 yaşında ve çok sayıda hastalığı olan Mladiç'in “yaşı ve tıbbi geçmişi nedeniyle” Covid-19 için yüksek risk grubunda olması nedeniyle duruşmalara katılmasının tavsiye edilmediği de açıklamada belirtildi.

Temyiz duruşmaları bir sonraki duyuruya kadar ertelendi.

Eski Bosnalı Sırp askeri komutanın kolon operasyonuna ihtiyacı olması gerekçesiyle temyizler bu yıl bir kez ertelenmişti.

Mahkeme Mladiç'i Kasım 2017'de ömür boyu hapse mahkum etmişti.

77 yaşındaki Mladiç, Hollanda'da gözaltındayken birçok ciddi sağlık problemi yaşadı ve iki defa kalp krizi geçirdi.