Putin yakıt sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti

Arktik Dairesi’ndeki bir ırmağa 20 bin ton dizel yakıt dökülmesinin ardından acil durum ilan etti. Rusya Devlet Başkanı Putin, sızıntının kaynağı olan şirketi yetkililere zamanında haber vermemekle suçladı.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın Krasnoyarsk bölgesinde, Arktik Dairesi'nde bulunan bir ırmağa 20 bin ton dizel yakıt döküldüğünün ortaya çıkması üzerine yerel yöneticiler ve şirket yetkilileriyle video konferansta bir araya gelerek acil durum ilan etti.

Sızıntının geçtiğimiz Cuma günü Norilsk kenti yalınlarındaki bir enerji santralinin yakıt deposunda yaşandığı ve santralin, bölgedeki fabrikalarıyla şehri dünya üzerindeki en kirli yerlerden biri haline getiren Nornickel şirketine bağlı bir kuruluş tarafından işletildiği bildirildi.

Yetkililerin şirketin olay hakkında bilgi vermediğini söylemelerinin ardından, televizyondan da yayınlanan bir video konferansta Putin, santrali işleten NKEL isimli şirketin başkanını azarladı.

Rusya Devlet Başkanı, NTEK’in başkanı Sergei Lipin’e ‘‘Hükümet yetkilileri yaşananları neden iki gün sonra öğreniyorlar? Acil durumları sosyal medyadan mı öğreneceğiz?’’ diye sordu.

Nornickel şirketi ise NTEK’in yaşananları, ‘‘zamanında ve olması gerektiği gibi’’ bildirdiği iddia etti.

Norilsk şehrinin bulunduğu Krasnoyarsk bölgesi valisi, Putin’e durumdan ancak Pazar günü ‘‘sosyal medyada çıkan haberlerden’’ sonra bilgi sahibi olduklarını söyledi. 

Putin video konferansta, yakıtın temizlenmesi için ulusal acil durum ilan etmeye karar verdiğini açıkladı. Önemli suçlarla ilgilenen Rusya soruşturma komitesi ise kazayla ilgili olarak üç ayrı soruşturma başlatıldığını ve bir enerji santrali çalışanının göz altına alındığını açıkladı. 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'ndan (WWF) Alexei Knizhnikov ise, olayı doğruladıktan sonra kamuoyuyla paylaşanların kendileri olduğunu ileri sürerek dökülen yakıtın hacminin çok büyük olduğunu ve üzerini örtemediklerini belirtti. Dizelin petrolden daha hafif olması nedeniyle suya batmak yerine muhtemelen buharlaşacağına dikkat çeken Knizhnikov, bunun temizlenmesini daha zehirli bir süreç haline getireceğini söyledi.

Yakıtın döküldüğü Ambarnaya Nehri’nin çok sığ olması nedeniyle mavna kullanımına uygun olmadığı ve yol geçmeyen çok uzak bir bölgede bulunduğu, bu nedenle temizlik faaliyetlerinin güçlükle yürütülebileceği kaydedilirken Rusya Çevre Bakanı Dimitry Kobylkin, yakıtın ateşe verilmesine yönelik öneriler olduğunu; ama Arktik bölgesinde bu denli büyük bir yangının doğurabileceği sorunları kestiremediklerini açıkladı.