PTT işçisi anlatıyor: Şimdiye kadar yaşamadığımız bir gerginliği yaşıyoruz

Bir PTT emekçisi, salgın günlerinde yaşadıkları iş yoğunluğunu, kendileri için alınan yetersiz önlemleri ve taleplerini soL'a anlattı.

Haber Merkezi

Yeni koronavirüs salgını sırasında mesai saatleri iyiden iyiye artan ve şimdi de milyonlarca maske dağıtımında görevlendirilmesi gündemde olan PTT emekçileri adına bir işçi, yaşadıklarına ilişkin soL'un sorularına yanıt verdi.

Soruları iş yerindeki arkadaşlarına da ilettiğini, yanıtların ortak yanıtları olduğunu dile getiren işçi, hem yoğun çalışmadan hem de bu süreçte üzerlerine binen gereksiz iş yükünden şikayetçi.

İndirim var diye yapılan alışverişlerin asıl işlerini yapmalarını engellediğini belirten PTT emekçisi, kendileri için alınan önlemlerin yetersiz olduğuna vurgu yaptı.

'KOLTUK, KIYAFET DERKEN ASIL İHTİYAÇLARI KARŞILAYAMIYORUZ'

Salgın günlerinde PTT emekçilerinin günlük iş rutinlerinde nasıl bir değişiklik oldu, buradaki tabloyu özetlemeniz mümkün mü?

İdari izinliler vardı ve iş yükü ikiye katlanmıştı. Bunun üzerine bir de maske, para yardımı ve internet satışlarındaki artış nedeniyle iş yükümüz iyice artmış oldu.

Daha önce de kurumun işleri yoğundu ancak işler gittikçe daha fazla katlanmış oldu bu süreçte.

PTT kargoda bu süreçte tabi fazlasıyla kargo yoğunluğu oluyor. Özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde. Bu alışverişlerin içeriğinde ise günümüz ihtiyaçlarının dışında olan koltuk, yazlık kıyafetler, kışlık bot, abiye gibi birçok kargo oluyor. Elbette evde kal çağrısı ile oluşan ihtiyaçları karşılamak bu süreç içerisinde bizim görevimiz fakat gelen kargoların içeriği bugünün ihtiyaç kalemleri değil. İndirim olduğu için alınan ürünler.

Dezenfektan ürünleri, temizlik ürünleri ve gıda ürünlerinde oluşan kargo miktarı artmışken günümüzün ihtiyacı olmayan birçok ürünü sahibine ulaştırmak, ihtiyaç doğrultusunda hizmet vermemizin önünü kesiyor.

Bu talepleri karşılamaya çalışırken asıl talepler aksıyor.

'ELDİVEN VE MASKELER YETERSİZ'

Salgın sonrası kurumun çalışanlar için aldığı önlemler neler ve bunlar yeterli mi sizce?

Eldiven, maske ve dezenfektan tüm işçilere dağıtıldı. Herkesin günlük 1 adet hakkı var ama bizim için yeterli değil bu. Biz yan yana çalışıyoruz, sosyal mesafemizi koruma şansımız yok. PTT Genel Merkezleri ve şubeler her akşam ilaçlanıyor ancak bunların da yeterli olmadığını görüyoruz.

Bugün 2 PTT çalışanın  Covid–19 pozitif çıktığını öğrendik.

'ŞİMDİYE KADAR YAŞAMADIĞIMIZ BİR GERGİNLİĞİ YAŞIYORUZ'

Salgın günlerinde artan iş yükü işçileri nasıl etkiliyor?

Şimdiye kadar yaşamadığımız gerginliği yaşıyoruz. Herhangi bir savaş hali olsa memleket toprağını korumak için yaptığımız bir şey olsa hepimiz canı gönülden gereken tüm özverilerde bulunuruz. O zaman canımızın bir önemi kalmaz ancak düşmanın nerden geleceğini bilmediğimiz bir hastalık ile savaşıyoruz. En sevdiğimizden bile zarar görebiliriz veya en sevdiğimize bile zarar verebiliriz. Dolayısıyla hepimizde aşırı derecede stres var, en basit konularda bile birbirimize çıkışabiliyoruz.

İşçilerinin salgın günlerindeki talepleri nedir?

İlk olarak bize verilen maske ve eldivenlerin yeterli derecede koruyucu olduğunu düşünmüyoruz. Sağlık çalışanlarında olduğu gibi koruyucu kıyafetlerin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunca yoğun mesaiye rağmen hala yoksulluk sınırlarında ücret alıyoruz, bunun da düzeltilmesini istiyoruz.

Kurum çalışanlarına sosyal medya paylaşımları yapmamasına ilişkin kağıt imzalatıldığı belirtiliyor, siz de benzer bir uygulamaya maruz kaldınız mı?

Bu yazı bize de geldi. Bu idareye bağlı, bizim müdürümüz bizi topladı ve bizden olumlu veya olumsuz herhangi bir sosyal medya paylaşımı yapmamamızı istedi.