PSL'den Utah'ta eylem: Polis şiddetini ve kapitalizmi sonlandırma çağrısı

ABD'de halkın polis şiddetine tepkisi sürerken, Utah'ta Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi tarafından yapılan çağrının ardından bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde polis şiddetini ve kapitalizmi sonlandırma çağrısı yapıldı.

soL - Utah

Party for Socialism and Liberation (Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi, PSL) 1 Haziran'da polis saldırılarıyla mücadele için eylem çağrısında bulundu.

PSL'nin çağrıcısı olduğu eylem için halk Washington Square Park'ta toplandı.

Eylem çağrısı sonrası sokağa çıkma yasağı kararı

30 Mayıs'ta gerçekleşen eylemlerin ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı 1 Haziran sabahı bitmiş olmasına rağmen Salt Lake City Belediye Başkanı Erin Mendelhall, eylem çağrılarının ardından hafta boyunca akşam 8'den sabah 6'ya kadar sürecek ve gece saatlerinde uygulanacak yeni bir sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Vali Gary Herbert'ın 30 Mayıs'ta çağrıda bulunduğu Ulusal Muhafızlar, Mendelhall'ın sokağa çıkma yasağı ilan etmesiyle Salt Lake City sokaklarında kalmayı sürdürdüler.

'İyi polis dedikleri kardeşlerimizin ölümlerini izleyenlerdir'

Buna karşın yapılan eylemde, PSL üyeleri ana akım medyada yer alan "iyi polis" görüntülerini hedef alırken, "İyi polis diye bir şey olamaz. Onların iyi polis dedikleri kardeşlerimizi öldüren polislerin yanında duran, kardeşlerimizin katledilmelerini izleyen polislerdir. Evsiz kardeşlerimizi taciz eden polislerdir. Onların iyi polisler dedikleri Mineapolis'te katil polislerin evlerini koruyanlardır" açıklamasında bulundu.

Polis şiddetini, kapitalizmi sonlandırma çağrısı

PSL üyeleri yaptıkları konuşmalarda beyaz olmayan emekçilerin karşılaştığı polis şiddetinin sınıfsal karakterine işaret ederek polis şiddetini ve kapitalizmi sonlandırma çağrılarında bulundu.

Eylemciler konuşmaların ardından "No Justice No Peace" (Adalet yoksa barış da yok) sloganlarıyla Salt Lake City karakoluna doğru yürüyüşe geçtiler.

Karakolun önünde tansiyon yükselirken eylemciler karakolun etrafında yürüyüşlerini sürdürdüler. Ulusal Muhafızların barikatlarının önünde konuşmalarını ve sloganlarını sürdüren eylemciler, Washington Square Park'a doğru yürüyüşe geçtiler.

Eylemi barışçıl bir şekilde sonlandırma çağrılarının ardından eylemciler küçük gruplar halinde, sloganlarla dağılmaya başladılar. Eyalet Merkez Binası'na doğru yürüyüşe geçen kimi eylemciler polisin saldırısıyla gözaltına alındılar.

Belediye Başkanı Mendelhall, eyleme saatler kala ilan ettiği sokağa çıkma yasağıyla binlerce eylemcinin can güvenliğini tehlikeye atmasına rağmen, "şehriyle gurur duyduğu" açıklamasında bulundu ve eylemcilere "teşekkür" etti.

Mendelhall'ın bu açıklamasına tepki gösteren PSL, şu açıklamayı yaptı:

"Belediye Başkanı'nın eylemimize dair açıklamalarına, eylemcilerle diz çökme eylemi gerçekleştiren polislere ve geçtiğimiz hafta Utah'ta ve ülkemizin her yerinde gerçekleşen eylemlere dair açıklamada bulunmak istiyoruz.

Belediye Başkanı Mendelhall ve medya eylemimizi hafta sonu yaşanan eylemin 'barışçıl bir alternatifi' olarak kutsamak niyetindeler. Bu görüşü tamamen reddediyoruz. Mendellhall bir yandan eylemcilere teşekkürlerini sunarken bir yandan halk hareketini ve öfkesini baskı altına almak için tüm şehri kapsayan şiddetli bir sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Bu ikiyüzlülük kabul edilemez, sürdürülemez. Mendelhall ya eylemlere destek olacaktır ya da onları sonlandırmaya çalışacaktır. Fraternal Order of Police'in Mendelhall'ı sonsuz bir terör ortamı oluşturmadığı için hedef almasına rağmen açık ki Mendelhall aynı egemen sınıfa hizmet ettiğini -yalnızca daha 'nazik' değerlere sahip olduğunu gösteriyor"

PSL, Belediye Başkanı Mendelhall'a verdiği yanıtta şu taleplerde bulundu:

1- Sokağa çıkma yasağını kaldır

2- Salt Lake City Polis Departmanı'nın ödeneklerini kes 

3- Salt Lake City Polis Departmanı tarafından öldürülen herkesin, polisler tarafından soruşturulmayacak bir şekilde, dosyasını yeniden açın

4- Tüm eylemcileri serbest bırakın ve suçlamaları geri çekin