Polonya Kilisesi Vatikan’dan çocuk suistimallerinin araştırılmasını istedi

Polonya'da Cumartesi günü yayınlanan bir belgesel dikkatleri Katolik Kilisesi'ndeki çocuk suistimallerine çekerken, Polonya Katolik Kilisesi Vatikan'dan konuyla ilgili soruşturma açmasını talep etti.

Dış Haberler

Polonya Roma Katolik Kilisesi’nin başında bulunan Başpiskopos Wojciech Polak, Vatikan’dan rahipler tarafından gerçekleştirilen çocuk suistimallerinin üzerinin örtülmesi konusunda soruşturma açmasını istedi.

BBC’nin haberine göre Polak, Cumartesi günü din adamlarının çocuklara yönelik suiistimallerine ilişkin bir belgesin yayınlanmasının ardından, Katolik Kilisesi’nden ‘‘inceleme başlatmasını’’ talep etti. Vatikan’ın konuyla ilgili bir müfettiş görevlendirmesi beklenirken, ‘‘Saklambaç’’ isimli belgesel YouTube’da 2 milyondan fazla izlendi. Marek ve Tomasz Sekielski kardeşlerin konuya ilişkin ikinci belgeselleri olan çalışma, iki erkek kardeşin çocukken kendilerini suiistimal eden bir din adamıyla yüzleşmek için verdikleri mücadelenin hikâyesini anlatıyor. Belgeselde kıdemli bir piskoposun yıllarca suçlamaları bildiği, ancak herhangi bir adım atmayarak olayın üstünü örtmeye çalıştığı ileri sürülüyor.

Belgeselle başlayan tartışma

Sekielski kardeşlerin ilk belgeselinin geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yarattığı tartışmanın ardından Polonya Katolik Kilisesi, devlet tarafından bir komisyon kurulmasını kabul etmiş, ancak komisyonun sadece din adamlarının değil, diğer mesleklerden olan kişilerin de suiistimallerine odaklanması gerektiğini söylemişti. Eylül ayında komisyonun kurulması için bir yasa çıkarılırken, sonrasında herhangi bir somut adım atılmadı. 

Belgeselin yönetmenlerinden Tomasz Sekielski, bunun bütün partilerin başarısızlığı olduğunu söyleyerek, hayal kırıklığına uğramadığını, çünkü beklentilerinin yüksek olmadığını belirtti. Sekileski, en önemli şeyin, filmin soruna yönelik kamusal farkındalığı arttırması olduğunu, artık kimsenin kız ve erkek çocuklarının din adamlarının tecavüzüne uğramasının sadece Batı’da yaşanan bir sorunmuş gibi davranamayacağını dile getirdi.

Başpiskopos Polak ise, ‘‘Film … Kilise’deki çocuk ve gençlerin korunmasına yönelik standartlara uyulmadığını gösteriyor’’ diye konuştu. ‘‘Rahiplerden, rahibelerden, ebeveynlerden ve eğitimcilerden Kilise’yi korumak gibi yanlış bir mantıkla hareket edip, tacizcileri saklamamalarını istiyorum’’ diyen Polak, bu suçların gizlenmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Sekilski kardeşlerin ilk filmi 23 milyondan fazla izlenmiş ve Polonya’da büyük bir öfke ve tartışma yaratmıştı. 

Polonya Kilisesi 2019 yılının Mart ayında, son otuz yıl içinde yaklaşık 400 din adamının çocuklara cinsel suiistimalde bulunduğunu kabul etmişti.