Polis terörü kurbanları için adalet

ABD'nin Minneapolis şehrinde George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar ikinci gününe girerken Sosyalizm ve Özgürlük Partisi de bir açıklama yayınladı.

Dış Haberler

ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından Salı günü başlayan gösteriler Çarşamba günü de devam etti.

Salı günü polis cinayetlerini protesto etmek için bir araya gelen her yaştan ve her kimlikten binlerce kişi sokaklara dölülmüş ve şiddetli polis baskısıyla karşılaşmıştı. Çevik kuvvet polisi Minneapolis halkının haklı öfkesini bastırmak için göz yaşartıcı gaz ve vücuda isabet ettiğinde yaptığı tahribat haftalarca geçmeyen, kafaya isabet ettiğindeyse öldürücü olabilen  bean bag silahları kullanmıştı.

George Floyd'un öldürülmesine ve cinayeti işleyen polislerin tutuklanmamasına yönelik protestolar Çarşamba günü de devam etti. Şehrin çeşitli yerlerinde bir araya gelen göstericiler yer yer polisle çatıştı. Bazı bölgelerde dükkanların yağmalandığı ve ateşe verildiği de görülürken, Hennepin County savcısı Mike Freeman'ın önünde de polislerin tutuklanması talebiyle gösteri düzenlendi.

Polis Terörü Kurbanları İçin Adalet

Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL), gösteriler ve cinayetin ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada polislerin derhal tutkuklanması talep edildi. PSL tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

 “George Floyd'un Minneapolis Polisi tarafından katledilmesini kınıyor, ailesine ve çevresindekilere en derin sempatimizi sunuyoruz. Memurları kovmak yeterli değil. Olaya dahil olan dört polis derhal tutuklanmalı ve cezalandırımları. Adalet ancak ilgili herkesin mahkumiyeti ve cezası ile başlayabilir! George Floyd için adalet talebiyle haklı bir öfke içinde ortaya çıkan binlerce Minneapolis, Minnesota sakinini selamlıyoruz.

Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL), Floyd’un cinayetiyle ilgili dört memurun yargılanmasını ve mahkum edilmesini talep ediyor. Ayrıca sağlık ve ekonomik kriz sırasında adalet ve sorumluluk talep eden Minneapolis'teki göstericilerine uygulanan baskının sona ermesini talep ediyoruz. 

George Floyd ve tüm ırkçı polis terörü kurbanları için adalet!”

Soruşturma sürüyor

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da Minneapolis'te Pazartesi akşamı meydana gelen olayın soruşturulduğunu açıkladı.

Polis olayda silah kullanılmadığını açıklarken, kamera görüntülerinin olayı soruşturan birime verildiği duyuruldu.

Yazılan ilk polis raporu Floyd'un tutuklamaya direndiğini ve madde etkisi altında "göründüğünü" söylüyordu.

Polis, bir sonraki gün, kaydedilen videoya değinmeden “Polis Etkileşimi Sırasında Tıbbi Nedenle Bir Kişi Öldü” başlığını taşıyan raporu güncelleyerek, ek bilgilerin “sağlandığını” ve FBI'ın soruşturmaya katıldığını bildirdi.

Minneapolis Polis Memurları Federasyonu yaptığı açıklamada, memurların soruşturmada işbirliği yaptığını söyledi ve eylemleri incelenirken "şimdi acele etme (yargılama) zamanı değil" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise henüz herhangi bir açıklama yapmadı. 


.