Polis AKP talimatıyla namaz kılanları darp etti, ‘komünist polis’ sloganı atıldı: Kavganın gerçek nedeni ne?

Adana’da Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı üyeleri, Sabancı Merkez Camisi avlusunda namaz kılmak için toplanırken, polis burada toplanan 46 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Furkan Vakfı üyeleri namaz kılanların darp edildiğini açıklarken, ‘komünist polis istemiyoruz’ sloganı attı, AKP basını ise ‘sosyal mesafe’ müdahalesi olarak yorumladı. Oysa kavganın nedeni başka…

Haber Merkezi

Furkan Vakfı adlı gerici grubun Adana’daki toplu namaz girişimine “sosyal mesafe” ve “salgın tedbiri” nedeniyle izin verilmediği açıklandı. Namaz için buluşanlara polis müdahale etti, 46 kişi biber gazı da sıkılarak gözaltına alındı.

Olayın ardından AKP’ye yakın basın “Adana’da Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı üyeleri, sözde hocaları Alparslan Kuytul’un ‘Bayramda sokağa çıkma yasağı ilan etmek İslam’a ve Müslümanlara ihanettir’ açıklamasının ardından sosyal mesafe kurallarını hiçe sayarak Sabancı Merkez Camii avlusunda namaz kılma bahanesi ile toplandı. Yaklaşık 30 kişi, polis tarafından gözaltına alındı” ifadesini kullandı.

Gözaltıların ardından Alparslan Kuytul’un evinin önünde buluşan başka bir grup, burada da toplu namaz kıldı. Polis "Hıfzıssıhha kanunlarına muhalefet ediyorsunuz. Kendi sağlığınız ve toplum sağlığını tehlikeye atıyorsunuz. Müdahale etmek istemiyoruz" anonsu yaparken, gerici grup ise, “Komünizme ölüm”, “Namaza engel olamazsınız”, “Çin taraftarı komünist polis istemiyoruz”, “Doğu Türkistan olmayacağız” sloganları attı.

Yaşanan bu tuhaf gelişmeler akıllara AKP’nin Furkan Vakfı ile olan gerilimini getirdi.

Neler olmuştu?

2018 yılının Ocak ayında, ”Vakıf faaliyeti adı altında kuruluş amacı dışında anayasal düzene karşı fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek kamu güvenliğine karşı faaliyet yürütme ve suç örgütü" suçlamasıyla Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'na yönelik operasyon düzenlenmiş, operasyonun ardından vakfa kayyum atanmıştı.

Vakfa yapılan suçlamalar arasında "Suç örgütü kurmak ve nitelikli dolandırıcılık" da yer alırken, bu operasyonun nedeninin AKP’nin kendine yakın cemaat ve tarikatlar dışındakileri tasfiye etme gündemi olduğu öne sürüldü.

Furkan Vakfı'na yapılan bu operasyonu, Adnan Oktar Cemaati'ne yapılan operasyon izledi.

'Erdoğan'ın kalemi kırılmıştır' dedi, tutuklandı

Kayyum ve operasyonların en önemli nedenlerinden biri olarak Vakfın Başkanı Alpaslan Kuytul’un 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce "Erdoğan'ın kalemi kırılmıştır, yakında işi bitirilecektir" sözleri gösterildi.

Furkan Vakfı “topladıkaları kurban etlerinden sucuk yaptırma’', “evlilk formları”, “nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik” suçlamalarına konu olmuş, Vakfın Başkanı Kuytul bir yıldan uzun süre tutuklu kalmıştı.