Piyasa futbolunun gölgesinde: Amatör ligler ne durumda?

Salgın yüzünden tüm ligler ertelenirken amatör liglerin işleyişine de koronavirüs önlemleri kapsamında kimi kısıtlamalar getirilmişti. Amatör ligler belli bir süre daha oynatıldı ve sonra bakanlığın yaptığı bir açıklama sonrasında müsabakalar ileri bir tarihe ertelendi.

Haber Merkezi

Amatör ligler profesyonel kabul edilen liglerin gölgesinde kalıyor. Amatör ligler özellikle tesisleşme durumu, varolan olanaklar, sporcu sağlığına verilen önem gibi konularda ilgiden yoksun bırakılmış durumda. Kazancın çok az olduğu bilinen bu liglerde sporcu sağlığı gerçekten tam bir soru işareti. Sakatlanmalarda bile futbolcuların kendi cebinden masraflarını karşıladığı bir amatör lig düzeninde koronavirüs tehlikesinin karşılığının hiç de az sayılamayacağı ortada. Salgın sonrasında da amatör liglerin akıbetinin ne olacağı profesyonel liglere kıyasla çok daha bulanık durumda. Bölgesel Amatör Ligler (BAL) ve Süper Amatör Ligler (SAL) gibi organizasyonlar göz önüne alındığında ve profesyonel liglerle kaynaklar, yatırımlar, yayıncı kuruluş destekleri  gibi unsurlara bakıldığında amatör liglerin koronavirüs salgınından iyice zarar görmüş olarak çıkacağı kabul edilmeli.

Amatör liglerde yer alan futbolcuların hakları ve kazançları son derece kısıtlı. Maddi imkânsızlıklar yüzünden küçülmeye giden çok sayıda kulüp var. Teknik direktörlerden amatör hakemlere kadar herkes mağdur. Amatör ligler için gelecek yine çok parlak görünmüyor.

Yaşanan ilginç olaylar da tabloyu tamamlıyor. Kapanmaya itilen kulüpler, tuhaf şampiyonluk ve küme düşme statüsü ve buna son dönemde eklenen koronavirüs pandemisi nedeniyle tatilde olan BAL kulüplerinden Mucur Yabanlıspor kulübüne giren hırsız, bunun son örneği… Amatör ligler son derece korunaksız durumdalar ve soru işaretleri ile yaşamaya zorlanıyorlar.

GÜVENSİZLİK HAD SAFHADA: KORONAVİRÜSTEN İLK ÖLÜM

Tüm bunların üzerine gelen bir haber amatör liglerin güvensizliğini de ortaya koymuş oluyor. Detaylarıyla açıklanmasa da eksik bırakılan birçok şeyin bilindiği pandemi sürecinde meydana gelen ölüm dikkatleri amatör liglerin yönetimsel boşluklarına çekti. TFF ve Bakanlık nezdinde de çok önemsenmeyen liglerde ilk ölüm vakası gerçekleşti ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkan Yardımcısı Ahmet Karaman, koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Ölüme dair TFF İstanbul İl Temsilciliği bir açıklama yayımladı.

Amatör ligler sürecinde yer alan kurullar ise koronavirüs pandemisinin ülkemizde de ilerleme kaydetmesiyle amatör liglerin geleceği adına kimi kararlar alınması için tavsiye vermek amacıyla bir açıklama yaptı. “İnsan sağlığı her şeyden önemlidir ve hiçbir şampiyonluk bir candan önemli değildir” başlıklı açıklamada, amatör futbol için bazı önerilerde bulunuldu. Amatör liglerin son haliyle tescil edilmesi, en üst lig olan BAL’da yer alan tüm lider takımların direkt 3. Lige çıkarılması, BAL’dan düşmelerin kaldırılması, Süper amatör liglerdeki tüm takımların da direkt olarak BAL’a yükseltilmesi tavsiye edildi.

Son tahlilde, amatör liglerin çoklu yetmezlikleri devam ediyor. Koronavirüs pandemisi sonrası durumun ne olacağı tam olarak bilinmese de iyi sinyaller vermeyen amatör ligler ‘bu düzen değişmeli’ dedirtiyor.