Pfizer'den yeni aşı açıklaması: Yüzde 95 etkili

Pfizer, Alman ortağı BionTech ile birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının klinik deneylerinin sonuçlarına ilişkin yeni bir basın açıklaması yaptı. Şirket aşının yüzde 95 etkili olduğunu söylüyor.

Dış Haberler

ABD’li ilaç tekeli Pfizer ile Almanya merkezli ortağı BionTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının klinik deneylerine ilişkin bugün yaptığı basın açıklamasında aşının yüzde 95 oranında etkili olduğunu duyurdu.

Şirket geçen hafta klinik deneylerin ilk sonuçlarına ilişkin yaptığı basın açıklamasında aşının etkililik oranını yüzde 90 olarak belirtmişti.

Pfizer bugün yaptığı açıklamada acil ruhsatlandırma için ABD’li makamlara birkaç gün içinde başvuracağını duyurdu.

Klinik deneylerin sonuçlarının aşının etkililiğinin yaş ve etnisite gruplarında tutarlılık gösterdiğini kaydeden Pfizer, 65 yaş üzerinde aşının etkililik oranını ise yüzde 94 olarak açıkladı.

Klinik deneylere katılan 43 bin gönüllüden 170’inin Covid-19’a yakalandığını açıklayan şirket, bunlardan 162’sine deneylerde plasebo enjekte edildiğini, yalnızca 8'inin aşılanmış olduğunu bildirdi.

Aşının en ağır yan etkisinin bitkinlik olduğu belirtilen açıklamaya göre aşılananların yüzde 2’sinde ilk dozdan sonra, yüzde 3,7’sinde ikinci dozdan sonra bu etki görüldü.

Pfizer ve BioNTech çalışmanın sonuçlarına ilişkin verileri, ABD’nin yanısıra diğer ülkelerdeki düzenleyici kurumlara sunmaya hazırlandıklarını ve hakemli bilimsel bir dergide yayımlamayı planladıklarını duyurdu.

Pfizer’in bu açıklaması bir diğer ABD’li ilaç şirketi Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs aşısında ilk sonuçlara göre yüzde 94,5 etkililiğe ulaşıldığını duyurmasının ardından geldi.

Pfizer bu yılın sonuna dek 50 milyon aşı üretmeyi planladığını, 2021 yılında ise üretimi 1,3 milyar doza çıkarmayı öngördüğünü kaydetti.