Pentagon yağmur ormanlarında biyolojik silah üretebilir

ABD donanmasının Peru'daki yağmur ormanlarında bulunan araştırma laboratuvarında biyolojik silah üretildiği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Son zamanlarda, KOVİD-19 pandemisinin ortaya çıkardığı kuşkuların da etkisiyle, biyolojik silah operasyonlarına yönelik bazı iddialar ilgi çekiyor. InfoBrics sitesinde yer alan Lucas Leiroz imzalı makalede, Amazon yağmur ormanlarındaki Amerikan askeri laboratuvarlarının varlığına dikkat çekiliyor.

ABD üssünde bulaşıcı hastalıklar üzerine araştırmalar yapılıyor

ABD silahlı kuvvetlerinin Amazon bölgesinde, gözden uzakta araştırmalar yapan birkaç laboratuvarı bulunuyor. Bu laboratuvarların büyük bölümünün geçmişte veya günümüzde, Amazon’da saklanan uyuşturucu şebekelerinin uyuşturucu üretimi sürecinde aktif olarak kullanıldığı biliniyor. Bunların en fazla adı çıkmış olanı, Amerikan donanmasına ait olan NAMRU-6.

 “Amerikalar Okulu’nun Kapatılması İçin Gözlemevi” tarafından hazırlanan bir rapora, NAMRU-6 üssü tarafından Amazon bölgesinin Peru topraklarına kalan bölümünde birkaç bakteriyolojik ve tropik hastalık araştırması yürütüldüğü belirtiliyor. Gözlemevi’nin sözcüsü Pablo Ruiz, “ABD’nin Peru’da birkaç askeri üssünün bulunduğunu; bunların bazılarının uyuşturucu trafiğine karıştığının iddia edildiğini” söylüyor. Ruiz, “İzlediğimiz ABD donanmasına bağlı olan NAMRU üssü, patolojik ve bulaşıcı hastalıklar üzerine araştırmalar yürütüyor. Amazon’a çok yakın olduğu için kaygılıyız; bu askeri üste biyolojik silahlar da hazırlayabilirler” iddiasını dile getiriyor.

Üste ABD tarafından kullanılan biyolojik silahlar üretildi

NAMRU-6 (Naval Medical Research Unit Six – Donanma Tıbbi Araştırma Altıncı Birimi), Peru’nun başkenti Lima’da bulunan, Amerikan donanmasına ait olan bir biyomedikal araştırma merkezi. Washington kamuya yönelik olarak yaptığı açıklamalarda, üste yapılan araştırmaların konusunun, bulaşıcı hastalıkların tanımlanması ve denetimi ile bunlar için ilaç geliştirilmesi olduğunu belirtiyor. Ancak faaliyetlerin gerçek içeriği hakkında bazı kuşkular var. Biyolojik manipülasyon amaçlı gizli operasyonlar yapıldığı iddiası ciddiye alınıyor. Latin Amerika’daki yabancı üslerin kapatılması için mücadele eden bir toplumsal hareket olan Gözlemevi’ne göre NAMRU, çoğu şimdiye değin ABD tarafından çatışmalarda kullanılan birkaç biyolojik silahın üretilmesinde rol oynadı.

Küba'yı etkileyen dang hummasının arkasında da NAMRU var

Gözlemevi’nin sözcüsü, NAMRU hakkında yürütülen soruşturmaların, bu üssün 1981’de Küba’da görülen ve yüzlerce insanın ölmesine neden olan dang humması salgınının arkasında olduğuna işaret ettiğini belirtiyor. Kısa süre önce açıklanan birkaç resmi belgede belirtildiği gibi, Pentagon’un dünyadaki birkaç bölgede “aedes eagypt” sivrisineğini (dang humması ve bazı başka hastalıkları yayan virüse evsahipliği yapan sinek) biyolojik silah olarak kullanmış olduğuna dair kanıtların bulunmasıyla birlikte, bu hipotez daha da güçlü bir zemine kavuşmuş durumda.

Pablo Ruiz, Birleşmiş Milletler’in biyolojik silahların denetiminde daha aktif bir rol oynaması gerektiğini vurguluyor ve ilgili BM organının, NAMRU’yu ziyaret ederek inceleme yapması gerektiğini söylüyor.