Patriot kararı ne anlama geliyor? ABD-Suudi ortaklığı devam edecek

Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman'ın 'enerji piyasasının istikrarı ve savunma ortaklığı' üzerine telefonda görüştüğü ve ikilinin bu konularda mutabık kaldığını açıkladı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud'un "iki ülke arasındaki savunma ortaklığını yeniden tasdik etmek" amacıyla telefon görüşmesi gerçekleştiği bildirildi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere, "İki lider, küresel enerji piyasasının istikrarının önemi konusunda mutabık kaldı ve güçlü ABD-Suudi savunma ortaklığını yeniden tasdik etti. Trump ve Kral Selman, aynı zamanda kritik bölgesel ve iki taraflı meseleleri ele aldı. Bununla ilişkili olarak G7 ve G20 üyesi ülkelerin liderleri olarak, iki ülke arasında süren işbirliğini değerlendirdiler" açıklamasında bulundu.

Pompeo: Patriotların çekilmesi desteği azalttığımız anlamına gelmiyor

İkilinin görüşmesi, ABD'nin iki Patriot füzesini Suudi Arabistan'dan çekeceğine ilişkin haberlerin basında yer almasının ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cuma günü yaptığı açıklamada, füzelerin çekileceği iddialarını doğrulamış, ancak bu hamlenin ABD'nin Suudi Arabistan'a olan desteğini azalttığı ve petrol konusunda Riyad'a baskı yapıldığı anlamı taşımadığını söylemişti. Pompeo, bunun Washington'ın İran'ı artık bir tehdit olarak görmediği anlamına da gelmediğini sözlerine ekledi.

Ben Shapiro adlı radyo programında konuşan Pompeo, "Söz konusu Patrio füzeleri bir süredir oradaydı, askerlerin ona yeniden ihtiyacı var. Bu normal bir birlik rotasyonu" açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray, Patriot'ların çekilmesi iddialarına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Suudi Arabistan: ABD ortaklığımıza ilişkin taahhüt verdi

Suudi Arabistan da, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Trump'ın ABD'nin Suudi Arabistan'ın çıkarlarını koruma ve bölgedeki müttefiklerinin güvenliğini sağlama taahhütü verdiğini belirtti. Açıklamada, Trump'ın "Yemen'de siyasi çözüm sürecinde ABD'nin destek vermeye devam edeceğini" söylediği belirtildi.

Suudi Arabistan'ın koronavirüs pandemisi döneminin başlarında petrol üretimini artırması, ABD'li petrol şirketlerinin zarar görmesine sebep olmuştu. Trump, geçen ay petrol üretimini düşürmesi için Suudi Arabistan'ı ikna etme çabaları göstermişti.