Patates sonrası şimdi de soğan krizi: Soğanlar tarlada kaldı

Patates ve soğanda ihracata sınırlama getirilirken, ithalata verilen izin ve salgın günlerinde tüketimin azalması patates ve soğanların tarlalarda çürümeye terk edilmesine neden oldu. Dönümüne 4 bin lira harcanan soğanın kilosuna 5 kuruş dahi verilmediği, soğanların çürümeye terk edildiği belirtiliyor.

Haber Merkezi

Yılda yaklaşık 800 bin ila 1 milyon ton patates üretiminin yapıldığı ve Türkiye genelindeki üretimin yaklaşık yüzde 17’sine sahip olan Niğde’ye dahi ithal patates getirilmesinin ardından yerli patates üreticisine ait 50-60 bin ton patatesin çürümeye terk edildiği açıklanmıştı.

Benzer bir sorun soğanda da yaşanırken, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, patates ve soğan üreticisinin hasadın yapıldığı bugünlerde ithalat yapılması ve ihracatın izne bağlanması nedeniyle büyük sıkıntı çektiğini söylemişti.

‘Dönümüne 4 bin lira harcadık, 5 kuruş veren yok…'

Hasat ettiği soğanı tarlada satmayı bekleyen ve ürünleri çürüme tehlikesinde olan üreticiler, "Dönümde 4 bin lira maliyetle yetiştirdiğimiz soğanı çürümeye bıraktık. Çünkü malımızı satamıyoruz. Kimse malımızı 5 kuruşa almıyor. İhracatı zamanında açmadılar. Şu an malımız satılmıyor, alıcı yok. Soğanlarımız çuvalda çürümeyi bekliyor" diyor.

‘İthalata izin var, ihracata yok’

Konuya ilişkin açıklamada bulunan CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasat dönemi ithalat darbesi yiyen soğan üreticilerinin ihracat kısıtlaması nedeniyle de ürünlerini satamadığını, satılmayan soğanın tarlada kaldığını söyledi.

Dönüme 4 bin lira maliyetle soğanın kilosunun 40 kuruşa bile satılamadığını belirten Barut, "Soğanda perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Soğan tarlada kaldı, çünkü satamıyor. Hasadı yapılan soğan tarlada kalmasın diye üretici alıcı bekliyor. Üretici perişan halde. Tam 6 ay önce söyledik. Ocak ayında soğanda ihracata yasak getirdiler. 'İhracatı değil ithalatı yasaklayın' dedik. Sözümüzü dinletemedik. Bu nedenle soğan üreticisi perişan halde. Türkiye'de yıllık ortalama 2 milyon 200 bin ton soğan üretiliyor, 1 milyon 800 bin ton tüketim var. Günlük 5 bin ton tüketim var. Ancak pandemi günlerinde lokantalar ve işyerleri kapalı olduğu için günlük tüketim yarı yarıya yani 2-3 bin tona düştü. Salgın nedeniyle üretici sıkıntılı günler yaşıyor. Dekara 4 bin lira maliyetle soğan üreten çiftçi kilogramını 40 kuruşa satamıyor. Çürümeye terk edildi soğan” diye konuştu.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir ise, "Sayın bakan uyarılarımıza rağmen soğanda ihracatın önünü açmadı. Soğan arazide kaldı. Tüm dünyada soğan çıkmaya başladı, bizim turfandacılık özelliğimiz kayboldu. Adana'da şimdi sıcaklar da başlayınca soğan tarlada kaldı ve üretici mağdur oldu" ifadesini kullandı.