Paris'te polis şiddeti protestosu: Toplanma yasağına rağmen 20 bin kişi bir araya geldi

Fransa'nın başkenti Paris'te ABD'de polis tarafından öldürülen George Floyd ve 2016'da Fransa'da benzer şekilde can veren Adame Traore için yürüyen yaklaşık 20 bin kişi, sloganlarla Paris Adalet Sarayı avlusu önünde toplandı.

Dış Haberler

Fransa'nın başkenti Paris'te yaklaşık 20 bin kişilik bir grup ABD'de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd ve 2016'da Fransa'da benzer şekilde can veren Adame Traore için yürüdü.

Euronews'ta yer alan habere göre, polis şiddeti sonucu iki siyahi ismin hayatını kaybetmesine tepki gösteren grup "Adalet yoksa barış da yok", "Polis her yerde adalet hiçbir yerde", "Siyahilerin hayatları da önemlidir" gibi sloganlar ve pankartlarla Paris Adalet Sarayı avlusu önünde toplandı.

Gösteriye çok sayıda genç ve Sarı Yelekliler hareketinden katılım oldu. Fransa'da sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına rağmen 10 kişiden fazla katılımlı etkinliklerin hala yasak olması gerekçesiyle polis kalabalığa müdahale etti.

Polis müdahale etti

Barışçıl şekilde başlayan gösteriler akşam saatlerine doğru polis müdahalesiyle bir anda karışırken, güvenlik ekiplerinin kendilerine havai fişek atan protestoculara biber gazıyla müdahale ettiği görüldü. Olaylarda ufak çaplı yangınlar çıkarken, göstericiler çöp konteynerleriyle cadde üzerlerine barikatlar kurmaya çalıştı. Fransız polisi gösteride 18 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Fransa'da Lille ve Marsilya gibi ülkenin büyük şehirlerinde de benzer gösterilerin yaşandığı kaydedildi.

Nefes yetmezliğinden ölmüştü

2016 Temmuz'unda Paris'in kuzeybatısında yer alan Val-d'Oise bölgesinde 24 yaşındaki Adame Traore jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınmış, ancak olaydan iki saat sonra Traore hayatını kaybetmişti. Daha sonra ortaya çıkan adli tıp raporlarına dayanarak mahkeme, jandarmaların suçsuz olduğunu söylese de, Traore'nin ailesinin yaptırdığı adli tıp raporunda maktulün nefes yetmezliği sonucu yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Sidney'de 3 bin kişi toplandı

Avustralya'nın en büyük şehri Sidney'de de benzer olayları protesto etmek amacıyla üç bin kişilik bir grup gösteri düzenledi. Protestolara siyahi ve Avustralya'nın yerli halkından çok sayıda kişi katıldı.

Avustralya'da da ABD ve Fransa'daki siyahi vatandaşların polis şiddeti sonucu ölümüne benzer bir vaka yaşanmıştı. 2015 yılında Sidney'deki bir hapishanede 26 yaşındaki Aborjin asıllı David Dungay beş kişilik bir gardiyan ekibi tarafından alıkonulmuş ve olay sonrası mahkum yaşamını yitirmişti.

Avustralya Kraliyet Komisyonu verilerine göre 1991'den bu yana ülkede yerli halktan gelen 432 kişi, polis şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.