PAME: 1 Mayıs Yunanistan'ın bütün şehirlerinde kutlanacak

Yunanistan'da Tüm İşçilerin Militan Cephesi, bu yıl 1 Mayıs'ta sermayenin sömürücü politikalarına kurban edilen binlerce işçiyi onurlandıracaklarını ilan etti.

Dış Haberler

Yunanistan’da Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) çatısı altında bir araya gelen sendikalar yasaklara ve karantinaya rağmen ülkenin bütün şehirlerinde 1 Mayıs’ı kutlayacak. PAME, Atina ve Selanik gibi bütün büyük merkezlerde hazırlananların yanı sıra ‘‘1 Mayıs 2020: Görünür Düşman Kapitalizmdir – Halk Bir Kez Bedel Ödemeyecek’’ sloganıyla küçük mahallelerde de etkinlikler düzenleyecek.

PAME’den yapılan açıklamada, ‘‘karmaşık ve zorlu pandemi koşullarında 1 Mayıs’ın insanın insanı sömürüsüne son verilmesi için verilen mücadelede sembolik bir gün olduğunu unutmamalıyız’’ denildi. PAME’nin açıklaması şöyle:

‘‘Sınıfımızın şehitlerini onurlandıracağız. Chicago’da ölenler, Yunanistan’da 1924 ve 1936 1 Mayıslarında hayatlarını kaybedenler, 1944 1 Mayısında Naziler tarafından Kesariani’de idam edilen 200 Komünist. Aynı zamanda 2020 1 Mayıs'ı Dünya Sendikalar Federasyonu’nun kuruluşunun da 75. yıldönümü.

1 Mayıs etkinleriyle, ülkemizde ve dünyada Covid-19 pandemisine maruz kalan, azınlığın kârları için kurban edilen işçi sınıfının binlerce üyesine saygılarımızı sunuyoruz.

Bütün kapitalist ülkelerin hükümetlerinin suç teşkil eden politikaları yüzünden kamusal sağlık hizmetlerinde oluşan devasa kıtlıklar nedeniyle, pandemiyle eşitsiz bir mücadele sürdüren doktorlarla, hemşirelerle dayanışmamızı ve onlara verdiğimiz desteği güçlendiriyoruz. Bu politikalarla sağlık sistemi tekelci grupların kârlarını arttırmak için daha da ticarileştirildi. Binlerce işçiyi ve insanı, ABD’de olduğu gibi toplu mezarlara gönderdiler.

1 Mayıs bize inkâr edilemez bir gerçeği, en ölümcül virüsün kapitalizm olduğunu hatırlatıyor!

Büyük sermayenin, AB’nin ve diğer hükümetlerin amacı, pandemi vesilesiyle alınan işçi karşıtı ‘‘olağanüstü’’ önlemleri kalıcılaştırmaktır. Hükümet ve patronlar, kısa süreli istihdamı genelleştirmek, işçilerin esnekliğini ve hareketliliğini arttırmak için hazırlıklara çoktan başladılar. Büyük sermayeye fonlar bol kepçe akıtılırken, işçilere ücretlerinin yarısı ödeniyor ve işsizlik bir kez daha yükseliyor.

Yaşam ve çalışma haklarımızı, ihtiyaçlarımızı talep etmek için örgütlülüğümüzü her işyerinde güçlendirerek, şimdiden, ‘‘bir sonraki güne’’ hazırlanıyoruz. İşçiler ve halk bir kez daha bedel ödeyemez ve ödemeyecek!

PAME’nin 1 Mayıs etkinlikleri mücadele bayraklarını ve pankartlarını yükselten işçilerle, işçilerin şarkıları, konuşmaları ve militan ruhlarıyla, ama eldiven ve maske kullanılarak, bütün sağlık koruma önlemleri sıkı bir şekilde uygulanarak ve gerekli mesafeler korunarak gerçekleştirilecek.

Bu yıl 1 Mayıs’ta, sömürücülere karşı verdiğimiz bitmek bilmeyen mücadele düşen binlerce işçiyi onurlandırıyoruz. AB’ye ve çürümüş sömürü düzenine karşı mücadelemizde gücümüzü koruyoruz.

1 Mayıs 2020