'Ölüm listesi' yayınına sessiz kalmıştı... RTÜK muhalif kanallara ceza yağdırıyor

Halk TV ve Tele 1 ile birlikte Fox TV gibi kanallara ve bu kanallarda çalışan gazetecilere ceza yağdıran RTÜK, AKP yanlısı kanallarda 'ölüm listesi' açıklanmasına sessiz kaldı.

Haber Merkezi

Muhalif yayınlar son günlerde Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'nun hedefinde.

Yandaş kanallardaki "ölüm tehditlerini" doğal karşılayan RTÜK, AKP'ye yönelik eleştirilerin yer aldığı yayınlara ise ceza yağdırıyor.

Halk TV'ye ceza üstüne ceza

  • Halk TV'de Gürkan Hacır' ın sunduğu "Şimdiki Zaman Siyaset" programına konuk olan Prof. Dr. Ali Demirsoy'un programda dile getirdiği bazı ifadelerin "insan onurunu zedelediğini" öne süren RTÜK,  Halk TV'ye 25 bin TL para cezası kesmişti. 
  • RTÜK, Halk TV’de yayınlanan Ayşenur Arslan’ın sunuculuğunu yaptığı Medya Mahallesi programında, eski HDP Milletvekili Ahmet Şık’ın "Başka bir ülkenin toprağında tam adıyla işgalci bir güç olarak, bir gücün temsilcisi olarak birileriyle savaşmaya ve ölmeye gönderilmiş yani" sözlerini gerekçe göstererek Halk TV’ye üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez yayın durdurma cezası verdi.
  • RTÜK, ceza açıklamasında, "Medya Mahallesi programında sunucunun müdahale etmeyerek adeta tasdik ettiği ifadeler, kanunda yer alan 'Yayın hizmetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz' hükmünü ihlal ettiğinden RTÜK tarafından Halk TV hakkında en üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez program durdurma kararı alındı’’ ifadesini kullanmıştı.
  • RTÜK, Halk TV’de yayınlanan Sözüm Var programında konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun ‘’Şöyle söyleyeyim bir iktidar değişikliğine hatta ben size daha ileri bir şey söyleyeyim iktidar değişikliği değil bir sistem değişikliğine gidişatı görüyorum ve böyle olacağını da düşünüyorum’’ sözlerini gerekçe göstererek yine üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez yayın durdurma cezası verdi.
  • RTÜK ceza açıklamasında ise ‘’Irk dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle Halk TV hakkında en üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez program durdurma cezasına karar verildi’’ ifadelerini kullandı.  
  • Sözüm Var programına uygulanacak durdurma cezası ise programın yayınlanacağı gün kanala tebliğ edildi.

Fox TV'ye de ceza yağdı

RTÜK’ün hedefindeki bir diğer televizyon kanalı ise Fox TV.  RTÜK, FOX TV’ye son bir ay içerisinde birçok kez yayın durdurma ve idari para cezası verdi.

  • Radyo Televizyon Üst Kurulu, Fatih Portakal’ın sunduğu akşam haberlerinin künyesinde, "FETÖ" üyeliğinden tutuklu olarak cezaevinde bulunan Ercan Gün'ün 'haber planlama müdürü’ gösterilmesi gerekçesiyle üst limitten idari para cezası verdi.
  • RTÜK, yaptığı ceza açıklamasında, ‘’Kurul, 22 Nisan 2020'de Fatih Portakal'ın sunduğu akşam haberlerinin bitimindeki künye bilgilerinde FETÖ/PDY üyeliğinden tutuklu olarak cezaevinde bulunan Ercan Gün'ün isminin ‘haber planlama müdürü’ olarak gösterilerek görevine devam ettiği izlenimi oluşturulması nedeniyle Fox TV'ye üst sınırdan idari para cezasına hükmetti’’ dedi.
  • FOX TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal’ın 30, 31 Mart ve 1 Nisan 2020 tarihlerindeki yayınlarda yaptığı yorumların, "ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini" iddia eden RTÜK, üst limitten para cezası ve üç kez yayın durdurma cezası verdi.
  • RTÜK, ayrıca İlker Karagöz İle Çalar Saat programında yer verilen ekmek kuyruğu haberi gerekçesiyle de kanala ceza verdi.

TELE 1 de RTÜK'ün hedefinde

TELE 1 TV de RTÜK cezalarının hedefinde.

  • Can Ataklı’nın Gün Başlıyor programında "şehit" kavramının her geçen gün daha geniş kesimler için kullanılır hale gelmesini eleştirmişti. RTÜK, bu sözleri ‘’Toplumun milli ve manevi değerlerine saygısızlık’’ olarak değerlendirerek, TELE 1 TV’ye üst limitten para cezası ve üç kez yayın durdurma cezası verdi.
  • TELE 1’de yayınlanan “Kulis” ve Habertürk’teki “Para Gündem” programlarında, salgın hastalığa ilişkin, “hiçbir otorite tarafından teyit edilmemiş bilgilerin gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırı bir şekilde izleyiciye aktarılması” nedeniyle de her iki yayın kuruluşuna idari yaptırım uyguladı.
  • RTÜK tarafından programında Harp Okulu’nda gerçekleştirilen bir töreni yorumlayan Ataklı’nın “yanlış bilgiler vererek, argo sözcükler kullanmak suretiyle rütbeli askerleri ve kurumları eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan ifadeler” kullandığı belirtilerek yaptırım uygulandı.