Öğretmenler için hibe edilen binaya göz diktiler: Sultan Selim Hanı Kadim Vakfı’na devredildi!

Kadıköy Kızıltoprak’ta bulunan ve 1967 yılından bu yana Emekli Öğretmenler Derneği’nin Genel Merkezi de olan Fatma Şadiye Toptani Öğretmenevi, AKP talimatıyla 'Sultan Selim Han Kadim Vakfı' mülkiyeti denilerek boşaltılıyor. Oysa söz konusu bina, Fatma Şadiye tarafından ‘öğretmen yurdu’ olması koşuluyla yıllar öncesinde Milli Eğitim’e hibe edilmişti.

Haber Merkezi

Öğretmenlere yurt ve dinlenme alanı olarak faaliyet gösteren ve 1967 yılından bu yana Emekli Öğretmenler Derneği’nin Genel Merkezi de olan Kızıltoprak Fatma Şadiye Toptani Öğretmenevi’ni yandaşlara teslim etme hazırlığı hız kazandı.

Binanın kısa öyküsü…

II. Abdülhamit’e tahttan indirilme kararını bildirenlerden isimlerden olan Esat Toptani Paşa ve eşi Fatma Şadiye Toptani’nin yaşadığı köşk, Esat Toptani’nin ölümü sonrası orada tek başına yaşayan Fatma Şadiye tarafından “muallim yurdu” yapılması şartıyla dönemin İstanbul Valisi’ne de bildirilerek Milli Eğitim’e hibe edildi. 1960’lardan  bu yana amacına uygun şekilde öğretmenler için yurt olan bina, aynı zamanda 1967 yılından bu yana Emekli Öğretmenler Derneği’nin de Genel Merkezi oldu.

O tarihten bu yana binanın sahipliği çeşitli kamu kurumları arasında el değiştirirken, son olarak binanın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bırakıldı.

Boşaltma tebliği geldi

Emekli Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Erdoğan Karadeniz, Fatma Şadiye’nin bıraktığı mirasa uygun şekilde kullanılan binanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devri sonrası kendilerine binayı boşaltma tebliği yapıldığını aktardı.

Bu kararın ardından itirazda bulunduklarını, binanın hibe edilme gerekçesinin muallim yurdu olması gerektiğini aktardıklarını dile getiren Karadeniz, buna karşın Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün söz konusu yazısında, binanın “Sultan Selim Han Kadim Vakfı” mülkiyeti olduğunun öne sürüldüğünü, bu nedenle de bir an önce boşaltılmasının istendiğini ifade etti.

Binada bekleyişlerinin sürdüğünü aktaran Karadeniz, kendilerine 30 günlük bir süre verildiğini dile getirdi.

'Kadıköy'ün en güzel yerlerinden biri'

Binanın Kadıköy’ün en güzel yerlerinden biri olduğunu ifade eden Karadeniz, öğretmenlerin burayı amacına uygun olarak dinlenmek ve vakit geçirmek için kullandığını, Fatma Şadiye’nin de bu şartla hibe ettiğini hatırlatırken, sürecin durdurulmasını istediklerini ifade etti.