Öğrencilerinden YKS tepkisi: Hem psikolojik hem maddi baskıya neden oldu...

AKP’nin LGS’nin ardından bu hafta da YKS dayatması öğrencilerin büyük tepkisini çekti. Sınav öncesi soL’a konuşan liseli öğrenciler, sağlıklarını hiçe sayan iktidara tepkili.

Haber Merkezi

AKP’nin erken “normalleşme” kararı ve sınav tarihlerini erkene çekmesi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bugün yüzbinlerce öğrenci üniversiteye girebilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek.

Salgının seyri düşünülerek yapılan tüm uyarılara rağmen sınav tarihini öne çeken AKP’ye öğrenciler oldukça tepkili.

Sınav öncesi düşüncelerini soL’a aktaran liseli öğrenciler şunları dile getirdi:

Can: Ertelenmemesi ciddi bir sorun. Bunun psikolojik bir yükü var üzerimizde, sınav tarihinin değişmesi planlarımızla çelişti ve birçoğumuz kendisini hazır hissetmiyor, buna ben de dahilim. Kitaplar, denemeler alındı, belli bir plan yapıldı ama şu an o denemelerin birçoğu çözülemedi. Bu bizi maddi bir yükün de altına soktu tabii. Psikolojik ve maddi yükü bir kenara koyarsak, bu işin bir de sağlık kısmı var. Okula giderken bize dezenfektan ve maske veriliyor ama okula girmeden önce okulların kapılarının önünde insan seli oluyor, kimse önlem alıyor, aynu şekilde sınıf düzeninde de hiç dikkat edilmiyor. Geçtiğimiz günlerde MSÜ sınavına girdim, orada şahit oldum. Bir metre mesafe yoktu, hijyenin içeride ve dışarıda tam olarak sağlananmadığı ortadayken iktidarın bu tavrı neden sorusunu sordurtuyor insana.

Mehmet Kaan: Biz liseliler okullarımızda dayatılan bilimsellikten uzak, eşitsiz ve geleceğe dair en küçük bir umut barındırmayan eğitim sistemi ile boğuşurken bir de koronavirüsle boğuşmaya başladık. Virüs ile birlikte başlayan karantina sürecinde gerek psikolojimizin çökmesi gerekse de planlamamızın erkene çekilen sınav tarihine göre ayarlanması bizleri bir hayli yordu.

Bu kuşkusuz ilk karşılaştığımız skandal değil. AKP'nin her sene olduğu gibi bu sene de emekçi ailelerin çocuklarını mağdur etmesi bunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Solcu Liseliler bütün bu dayatmaya karşı liselerde örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam edecek.

Cihan: İş yerinde de temas ediyorduk sınıfta da ama bunlara rağmen çalışmamda bi sorun görülmedi. Dershane ve okul kapalı olduğundan dolayı patronum bu sefer aynı ücret üstünden beni daha fazla çalıştırıyordu. Ne pandemi ne de geleceğimiz patronların ve yandaşlarının umrunda değil. Daha sonra sınavı bir ay erteleme kararı aldılar, okulda ve dershanede alamadığım eğitimi kendim evde tamamlayarak bir ay daha fazla çalışarak kapatmak istedim. Ders programlarımı hep bu şekilde düzenledim ama daha sonra sınavı tekrar bir ay geri çektiklerini öğrendik. Bu duruma her ne kadar ses çıkarsak dahi umursamadan ekonomi ve turizm için bütün öğrencilerin geleceği ile oynadılar. Bunca baskı ve stres altında sınava gireceğimiz yetmiyormuş gibi şimdi de virüs kapma korkusuyla gireceğiz bu sınavlara. MEB açıklamalarında gerekli önlemler alındı, sosyal mesafeye uyuluyor dese de MSÜ sınavında da LGS sınavında da gerekli önlemlerin alınmadığını gördük. Benim gibi tedirginlik içinde sınava girecek olan bütün sıra arkadaşlarıma başarılar diliyorum.