O dekan istifa etti, ÜKD 'takipçisi olacağız' dedi

Ankara Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Orhan Acar, video görüşme sırasında sarf ettiği 'Kızların resimlerini de görüyoruz böylece çaktırma" sözlerinin ardından istifa etti. ÜKD tarafından yapılan açıklamada "çürüme" vurgusu yapıldı ve sürecin takipçisi olunacağı belirtildi.

Haber Merkezi

Ankara Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Orhan Acar, öğrencileriyle görüşmesinde yaptığı video konferans sırasında kameranın açık olduğunu unutmuş, öğrencilerin isimlerini sayarak Acar, "Kızların resimlerini de görüyoruz böylece çaktırma" demişti.

Sosyal medyada büyük tepkiye yol açan sözlerin ardından Orhan Acar, görevinden istifa etti.

Gazi Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, ''Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekanlık görevini vekaleten yürüten Prof. Dr. Orhan Acar'ın sosyal medya ve basına yansıyan ifadeleri nedeniyle yasal süreç başlatılmış olup, sürecin selameti açısından kendisi 13.05.2020 tarihinde istifa etmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur'' denildi.

Üniversite Katılımcıları Derneği (ÜKD) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada akademiyi de etkileyen bir "çürümenin" altı çizilerek, istifa sonrası sürecin takipçisi olunacağı vurgulandı ve "Ama ne Türkiye ne de üniversiteler sadece çürümeden ibarettir." denildi.

İşte ÜKD tarafından yapılan açıklama:

Dekan ve dekadans!

Türkiye'de bir şeyler uzun zamandır çürüyor ve üniversitelerden de bu çürüme manzaraları yansıyor. 

Türkiye'de bir süredir üniversiteler üniversite olma vasıflarını ne yazık ki yitirmiş durumda. Üniversiteler ve akademi bu vasfın dışındaki olaylarla gündeme geliyor: akademisyenlerin cinayetlere kurban gitmesi, yüzlerce ilerici akademisyenin görevlerinden alıkonması, güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması, rektörlük seçimlerinin kaldırılması ve her köşe başında yükselen özel üniversiteler gibi. Bu liste uzatılabilir.

Ama üniversiteler ülkenin halini anlatıyor! 

Bilindiği gibi COVID-19 sürecinde toplantılar, dersler gibi birçok akademik faaliyet çevrimiçi platformlara taşındı ve canlı yayınlarla yürütülmeye başlandı. Dün basına yansıyan görüntülere göre Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına vekâlet eden bir kişinin yönettiği canlı yayında tam da bu çürümeyi anlatan bir konuşma ortaya çıkmıştır. Dekan vekili gülerek ve keyif alarak “kız öğrencilerin fotoğraflarından” bahsetmiştir.

Açıkçası şaşırmadık!

Türkiye'de çürüme kendisini en çok emekçiler, yoksullar, kadınlar ve çocuklar üzerinden dışa vurmaktadır. Çok iyi biliyoruz ki kadına yönelik şiddet, aşağılama, taciz buzdağının sadece görünen küçük bir kısmıdır. Türkiye üniversiteleri bu zihniyetle tıka basa doludur.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre bir soruşturma başlatılmıştır. Takipçisi olacağız. Ama üniversitenin açıklamasındaki “küçük” bir ayrıntı sürece dair fikir vermektedir. Dekanlığa vekâlet eden kişi kendisinin lüzum görmesi üzerine “istifa etmiştir.” Türkiye'de toplumun ve üniversitenin çıkarlarını savunan, ilerici, aydınlık zihinli yüzlerce akademisyen görevinden anında, sorgusuz sualsiz alınırken dekan vekilinin kendi inisiyatifini kullanması manidardır. Ve kamuoyunu da rahatsız eden zihniyetin bir uzantısıdır.

Ama ne Türkiye ne de üniversiteler sadece çürümeden ibarettir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.    

ÜKD (Üniversite Katılımcıları Derneği)