Nijerya'da acil durum ilanı

Nijerya’da kadınlara ve çocuklara yönelik tecavüz ve diğer cinsel şiddet vakaları nedeniyle acil durum ilan edildi. 

Dış Haberler

Nijerya’nın 36 eyaletinde tecavüz ve cinsel saldırı vakalarındaki artış nedeniyle acil durum ilan edildi. Niyerja Polis Teşkilatı Genel Müfettişi Muhammed Adamu tarafından yapılan açıklamaya göre ülkede Ocak ve Mayıs ayları arasında 717 tecavüz vakası kayıtlara geçerken, her beş saatte bir tecavüz vakası bildiriliyor.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari ile başkent Abuja’daki Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirdiği toplantının ardından bir basın açıklaması yapan Adamu, ‘‘Cinsel saldırı kurbanlarıyla karşılaşan bütün Nijeryalıları vakit geçirmeksizin emniyet güçleri ile temasa geçmeye çağırıyorum, çünkü sessiz kalmak, saldırganların suç işlemeye devam etmelerine olanak sağlıyor’’ diye konuştu.

Adamı 799 şüphelinin tutuklandığını, 631 vaka ile ilgili olarak dava açıldığını, 52 vaka içinse soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Adamu ayrıca eyalet valilerinden saldırganlarla ilgili kayıt oluşturmalarını talep etti.

Yerel otoriteler ülkenin Covid-19 pandemisi nedeniyle daha da şiddetlendiğini belirttikleri bir tecavüz krizinden geçtiğine dikkat çekiyorlar. Geçtiğimiz hafta ülkedeki 36 eyaletin valileri, iki Nijeryalı öğrencinin tecavüze uğrayarak öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler üzerine, kadınlara ve çocuklara yönelik tecavüz ve diğer cinsel saldırılara karşı acil durum ilan etme kararı aldı.

Kadın Meseleleri Bakanı Nijerya’da tecavüzün her zaman bir sorun olduğunu, ‘‘ancak karantina önlemleri nedeniyle insanların evlerinde kalmasıyla birlikte, kadın ve çocukların suiistimalcileriyle birlikte kapatılmış olduğunu’’ belirtti.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari ise, hükümetin cinsel şiddetle mücadele konusunda kararlı olduğunu kaydetti. 2015 yılında tecavüz suçluları için ömür boyu hapis cezası öngören Kişilere Karşı Şiddet Yasası’nın kabul edilmesinin ardından ülkenin en sert cinsel şiddet yasalarından birine sahip olduğu, ancak 36 eyaletten yalnızca 15’inin yasayı uygulaması nedeniyle saldırganların kovuşturulmasında güçlük yaşandığı belirtiliyor.