New York’un Solunum Cihazı Krizi Çözülemiyor

Toplam vaka sayısı 277 bini, ölüm sayısı ise 6 bin 500’ü geçen ABD’de, salgının merkezi haline gelen New York eyaletinin solunum cihazı krizi devam ediyor. Çin’den gelecek bin solunum cihazının beklendiği eyalette, hastanelerde kullanılmayan solunum cihazlarının Ulusal Muhafızlar tarafından toplanması gündemde.

Dış Haberler

New York Valisi Andrew Cuomo, Cumartesi günü gerçekleştirdiği basın toplantısında, Çin hükümetinin Çinli e-ticaret şirketi Alibaba’nın kurucuları olan Jack Ma ile Joseph Tsai tarafından bağışlanan solunum cihazlarının gönderilmesini kolaylaştırdığını, Oregon eyaletinin de kullanmadığı 140 solunum cihazını New York’a gönderme kararı aldığını açıkladı. Cuomo, söz konusu yardımların kendileri açısından büyük bir fark yaratacağını belirtti.

ULUSAL MUHAFIZLARIN KULLANILMASI GÜNDEMDE

Vaka sayısının 113 bin 700’e, hayatını kaybedenlerinse 3 bin 500’e ulaştığı New York eyaletindeki hastanelerde 15 bin koronavirüs hastası bulunurken, bunların 4 bin 100’ü yoğun bakımda tutuluyor. Kritik durumdaki hasta sayısının mevcut hızında artmaya devam etmesi halinde, eyaletin elindeki solunum cihazlarının birkaç gün içinde tükeneceği ifade ediliyor. Demokrat Partili Cuomo, eyalet çapındaki hastanelerde atıl durumda toplam 500 solunum cihazı bulunduğunu ve bunların beşte birinin Ulusal Muhafızlar tarafından toplanacağını belirtti. Önde gelen iki büyük hastane grubu, The Greater New York Hospital Association ile Healthcare Association of New York State karara itiraz etmezken, Cumhuriyetçi politikacıların ve bazı hastane sahiplerinin tepkisini çeken kararın nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntıların henüz açıklık kazanmadığı dile getirildi.

New York eyaletinin 17 bin solunum cihazı sipariş ettiği, fakat yoğun rekabet ve uluslararası piyasada yaşanan kıtlık nedeniyle siparişin karşılanamadığı belirtiliyor. Solunum cihazı krizinin kısa sürede çözülememesi halinde, sağlık çalışanlarının cihazların kullanılacağı hastaları seçmek zorunda kalması ya da iki hasta için bir cihaz kullanılması gündemde.

New York Valisi Cuomo ile New Yok Belediye Başkanı Bill de Blasio’nın federal hükümetin daha fazla yardım göndermesine yönelik ısrarlı çağrılarının ardından, geçtiğimiz hafta, New York şehrine 2 bin 400, New York eyaletine ise 2 bin solunum cihazı gönderilmesi için eyalet yönetimi ile federal hükümet arasında anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Trump ise Cuma günü yaptığı açıklamada New York’un elinde yeterince solunum cihazı bulunduğuna inandığı söylemiş ve eyaletin daha fazla cihaz alarak yıllar önce bu duruma hazırlık yapmış olması gerektiğini ileri sürmüştü.

New York’ta salgının zirve noktasına önümüzdeki hafta içinde ulaşması bekleniyor.