New York Times: Trump'a yazılı bilgi notu sunuldu

The New York Times gazetesi, Rusya'nın Afganistan'daki ABD askerlerinin öldürülmesi için Taliban'a para teklif ettiğine ilişkin istihbaratın Trump'a yazılı olarak sunulduğunu ileri sürdü. Trump hiç kimsenin kendisine konuya dair bilgi vermediğini söylemişti.

Dış Haberler

The New York Times Gazetesi, Amerikalı yetkililerin, bir Rus istihbarat biriminin Afganistan’daki ABD ve koalisyon askerlerini öldürmesi için Taliban’la ilişkili militanlara para teklif etmesi ve ödeme yapması konusunda ulaştıkları sonuçları, Şubat ayında Başkan Trump’a yazılı bir bilgi notu olarak sunduklarını yazdı.

Donald Trump, Pazartesi günü istihbarat yetkilileri tarafından Rusya’nın gizli operasyonu hakkında bilgilendirildiğine ilişkin iddiaları reddetmiş ve geçtiğimiz Cuma günü iddiaları gündeme getiren The New York Times’ı yalan haber yapmakla suçlamıştı.

Gazete’nin ulaştığı iki yetkiliden biri, ilgili istihbaratın Şubat ayı sonunda Günlük Bilgi Notu belgesi içinde Trump’a sunulduğunu ileri sürerken, diğeriyse spesifik olarak 27 Şubat tarihini işaret etti. Yetkililer ayrıca Rus birimi tarafından düzenlenen operasyona ilişkin istihbaratın CIA tarafından yayımlanan gizli bir dergi olan World Intelligence Review’da 4 Mayıs’ta çıkan bir makaleyle diğer istihbarat örgütleriyle paylaşılacak kadar ciddi ve sağlam görüldüğünü de belirtti.

Pazartesi günü Beyaz Saray basın sekreteri Kayleigh McEnany muhabirlerin Başkan’a sunulan Günlük Bilgi notunda ilgili istihbaratın yer alıp almadığı ile ilgili sorularını yanıtsız bırakmış, ‘‘bugün sizinle paylaşabileceğim tek şey, Başkan’ın konuyla ilgili olarak şahsen bilgilendirilmemiş olduğudur’’ ifadesini kullanmıştı.

Ulusal istihbarat direktörü John Ratcliffe ise, yine aynı gün bir açıklama yaparak, konuyla ilgili bilgi sızdıranların suç işlediklerini belirtmiş ve ‘‘Ne yazık ki, izinsiz yapılan ifşaatlar, bu iddialarla ilgili hikâyeyi ortaya çıkarma yeteneğimizi tehlikeye atıyor’’ diye konuşmuştu.

Rus istihbaratının operasyonundan haberdar olduğu halde herhangi bir adım atmamakla suçlanan Trump’ın genellikle kendisine yazılı olarak sunulan günlük bilgi notlarını okumayı ihmal ettiği, bunun yerine birkaç günde bir önemli noktaların özetlendiği sözlü bir brifing almayı tercih ettiği belirtiliyor. Yüzyüze yapılan bu görüşmelerde bile Trump’a ulusal güvenlik konularında bilgi vermenin oldukça güç olduğu, Başkanın genellikle muhafazakâr basına ve yakın çevresine güvenmeyi tercih ettiği iddia ediliyor.