New York Times çalışanları sağcı senatörün yazısını yayımlayan gazeteye tepkili

Sağcı senatör Tom Cotton'ın şiddet çağrısı yapan karşı görüş yazısını yayımlayan The New York Times tepki çekti. Gazeteyi eleştirenler arasında çalışanları da yer alıyor.

Dış Haberler

The New York Times gazetesinin Cumhuriyetçi senatör Tom Cotton tarafından kaleme alınan ve göstericilere karşı şiddet  kullanma çağrısı yapan karşı görüş yazısına sayfalarında yer vermesi eleştirilere neden oldu.

Daha önce koronavirüsün kökenlerine ilişkin komplo teorileri ve Çin karşıtı saldırgan tutumuyla gündeme gelen Senatör Cotton, makalesinde sivil kargaşanın bastırılması için askerî birliklerin kullanılması çağrısında bulunurken Başkan Trump’ın bu yola başvurmasının 1807 Ayaklanma Yasası çerçevesinde meşru olacağını savundu. 

Çarşamba günü yayımlanan karşı görüş yazısında, ‘‘yerel emniyet teşkilatını federal otorite ile desteklemenin zamanı geldi’’ diye yazan Cotton, ‘‘Sokaklarımızda düzeni yeniden tesis etmek için gereken ilk şey, yasaları çiğneyenleri dağıtacak, durduracak ve nihai olarak caydıracak, ağır bir güç gösterisi. Ancak bazı şehirlerde emniyet güçleri çaresiz bir destek ihtiyacı içinde, bazılarındaysa kendilerini hayallere kaptırmış siyasetçiler, yasaların hâkimiyetini sağlamak için gerekenleri yapmayı reddediyorlar’’ ifadelerini kullandı.

Güvenlik güçlerin şiddet kullanmaları konusunda cesaretlendiren ABD Başkanı Donald Trump da, Cotton’un yazısını gün içinde twitter’da takipçileri ile paylaştı.

Gazete çalışanları tepkili

Çok sayıda New York Times çalışanının ise Cotton’un makalesinin manşetinden alınmış ekran görüntüsü ile bunu yayımlamak Siyah New York Times çalışanlarını tehlikeye atmaktır’’ mesajını paylaştığı görüldü.

Gazeteye bağlı New York Times Magazine’de ırk adaletsizliği konusunda yazılar yazan ve derginin ABD’de köleciliğin gerçek hikâyesini anlatmayı amaçlayan Pulitzer ödüllü 1619 Porjesi’nin yaratıcısı olan Nikole Hannah-Jones ise, gazetenin Cotton’un makalesini yayımlama kararından utanç duyduğunu söyledi. Hannah-Jones twitterda yaptığı paylaşımda ‘‘Muhtemelen bunun için başım belaya girecek, ama hiçbir şey söylememek ahlaki olmazdı. Siyah bir kadın, bir gazeteci, bir Amerikalı olarak, bunu yayınladığımız için derin bir utanç duyuyorum’’ diye yazdı.

Gazetenin başyazı sayfasının editörü James Bennett ise, Cotton’un makalesini yayımlama kararını, ‘‘Gazetemiz okurlarına, karşı argümanları, özellikle de politika belirleyebilecek bir konuma sahip olan kişilierin iddalarını göstermekle yükümlüdür. Pek çok okurun Senatör Cotton’ın argümanlarını acı verici, hatta tehlikeli bulmasını anlıyoruz. Kamuoyunca incelenip tartışılması gerekliliğinin bir nedeninin de bu olduğunu düşünüyoruz'' sözleriyle savundu.