Müzisyenler sessiz tepki eylemini PE’ye anlattı

Müzisyenler geçtiğimiz günlerde Sakarya'da sessiz tepki eylemi yaptı. Eylemin çağrıcısı niye bu eylemi yaptıklarını Patronların Ensesindeyiz Kültür Sanat Emekçileri Dayanışma Ağı'na anlattı ve bugün 19.00'da Kadıköy'de yapılacak olan eyleme çağırdı.

Patronların Ensesindeyiz

24 Haziran Çarşamba günü müzisyen ve müzikseverler Sakarya Çark Caddesi’nde enstrümanlarıyla sessiz tepki eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemin çağrıcısı Doğan Yılmaz ile Patronların Ensesindeyiz Kültür Sanat Emekçileri Dayanışma Ağı adına konuştu.

Merhaba, kendinizi tanıtır mısınız?

Selamlar ben Doğan Yılmaz. 1990ʼda Sakaryaʼda doğdum. Çocuk yaştan beri müzikle ilgileniyor ve bunu meslek olarak yapıyorum.

'Kimse duymasa da biz mesleğimize saygımız olduğunu göstermek için duruşu gerçekleştirdik'

Dün akşam sizin çağrınızla bir eylem gerçekleştirildi. Eylemin sebebi, hazırlığı ve etkileri nelerdir; bunlardan kısaca bahsedebilir misiniz?

Doğan: Salıʼyı Çarşambaʼya bağlayan gece 2.00de sosyal medyadan bir buluşma gerçekleştireceğimi, amacını ve nedenini açıkladım. 17 saat içinde gerçekleşti her şey. İçinde bulunduğumuz durumda hiçbir yetkiliden adımıza alınmış bir karar, bir soru, bir cevap bulamadığımız için yok sayılmış hissediyorduk. Biz hariç herkes normaldi. Var olduğumuzu, kimse saygı duymasa da bizim mesleğimize saygımız olduğunu göstermek için bu duruşu gerçekleştirdik.

'Sosyal güvencemin sağlanmasını istiyorum'

Müzisyenler şu süreçte aslında gerçeklerle yüzleşmiş oldu. Müzisyenlerin yaşadıkları, karantinada ortaya çıkan sorunları neler?

Doğan: Pandemi yardımından yararlanamadık ve devlet kredilere yönlerdirdi. Kredi alamayan büyük çoğunluk var. Alanlar borçlandı. Bankalar önceki kredileri 3 ay erteledi ve sürenin sonuna gelindi. Önümüzdeki aydan itibaren taksitler gelmeye başlayacak. Kiralarımızı, faturalarımızı hala ödüyoruz. Yiyecek sağlamak, açlıktan ölmemek için mücadele ediyoruz. Ben dahil çevremdeki birçok dostum elindeki enstrümanını sattı. Sermayemiz bu. Bununla para kazanıyoruz. Birçok dostumun psikolojisi bozuldu. Gördük ki kişisel olarak sesimizi duyuramıyoruz. Kitlesel bir harekete ihtiyacımız var. 102 gündür işsiziz. Pandemi devam ediyor. Ya hep beraber susalım ya da birlikte konuşalım istiyorum. Benim marketten, kasaptan, minibüs şoföründen ne farkım var? Sanatın bir meslek olduğunu devletin tam olarak kabullenip sosyal güvencelerin sağlanmasını istiyorum. Bunun için başladı bu duruş.

'Bugün Kadıköy Caferağa'da 1 dakikalık duruş gerçekleştireceğiz'

Peki sizce bu sorunları aşabilmek mümkün mü? Müzisyenlerin sorunlarını aşabilmeleri için ne yapmaları gerekir?

Doğan: Birlik olarak, dayanışmayla. “Varız” diyerek olur. Yoksak eğer film ve dizileriniz olmayacak, telefonlarınız o melodilerle çalmayacak, çok severek arabanıza yaptırdığınız ses sisteminiz artık sadece bir çöp olacak. Bizi var sayacakları güne kadar mücadele edeceğim. Herkesin de bu yolda kolkola yürüyeceğinden şüphem yok. 26 Haziran Cuma günü saat 19.00’da Kadıköyʼde Caferağa Spor Kompleksi yanında 1 dakikalık duruş gerçekleştireceğiz. Var olan tüm sanat dallarını bekliyoruz. Kameranızla, estrümanınızla, ışığınızla, monitörünüzle, tuvalinizle gelin. Sanatçıların var olduğunu gösterelim. Sosyal mesafe ve maske kuralına uyarak, provokasyon olmadan, kültür ve sanatla orada olalım.

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na aşağıdaki e-posta ve sosyal medya hesapları üzerinden ya da 0541 940 0514 numaralı telefondan ulaşılabilir:

Facebook: https://www.facebook.com/patronlarinensesindeyiz

Twitter: https://twitter.com/pensendeyiz

E-posta: [email protected]