Mustafa Kemal'in talimatıyla kurulan kurum AKP'nin hedefinde: THK bilinçli olarak batırılıyor

Cumhuriyet’in ilanından kısa bir süre Mustafa Kemal’in talimatıyla kurulan Türk Hava Kurumu, önce yolsuzluk, şimdi de kurumun mal varlıklarının teker teker satışıyla gündemde. Kurumda bir süre danışmanlık yapan Haluk Pekşen, ‘Etimesgut Havaalanı ve İstanbul’daki otele çökülmeden kurumun yakasından düşmeyecekler’ dedi.

Ali Ufuk Arikan

Türk Hava Kurumu, Cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra 16 Şubat 1925'de Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kurulmuştu.

Kuruluş amacı, “Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak; bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak; personeli yetiştirmek ve Uçan Bir Türk Gençliği yaratmaktı.”

Ancak kurum aradan geçen yılların ardından bugünlerde sadece yolsuzluk, usulsüzlük ve kurumun içerisinin boşaltılması haberleriyle gündemde.

‘Kurumu soyanların isimleri devlet arşivinde duruyor’

Kurumun birçok malvarlığı teker teker satışa çıkarılırken, kurumun içinde bulunduğu yolsuzluk durumuna ilişkin bir dönem kuruma danışmanlık hizmetinde de bulunan eski CHP’li vekil Haluk Pekşen, soL’a açıklamalarda bulundu.

Kurumun 2010 yılından bugüne kadar kurum sistematik bir saldırı altında olduğunu belirten Pekşen, “Kurumun içinde bulunduğu durumu iki ay boyunca bütün yönleriyle inceledim. Kurumu soyanlar, içinde bulunduğu borç batağına düşürenler isim isim devletin resmi arşivinde yer alıyor” dedi.

‘Raporlar sümenaltı edildi, ellerimle savcılığa teslim ettim’

İçişleri Bakanlığı, YÖK, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Ernst and Young’ın Türk Hava Kurumu’ndaki  yolsuzlukları ortaya koyan raporlar hazırladığını belirten Pekşen, “Bu raporlar sümenaltı edilmişti. Bu raporları ellerimle savcılığa ben verdim. Sorumlular bu raporlarda açık açık yer alıyordu ama hiçbir gelişme yaşanmadı” diye konuştu.

‘Yüzde 32 faizle dolar kredisi’

Kurumdaki yolsuzluk miktarının yüz milyonlarca dolar olduğunu söyleyen Pekşen, Odeabank’ın dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek şekilde THK’ya yüzde 28 faizle dolar bazında kredi verdiğini, bunun tefecilerde bile görülmeyecek bir miktar olduğunu, bu oranın eklerle yüzde 32’yi bulduğunu söyledi.

 ‘Zamanaşımına uğratacaklar’

Devletin tüm kurumlarının bilgisi olmasına rağmen bugüne kadar yapılmış hiçbir somut adım olmadığını, bunun da THK’ye yapılan sistematik saldırının bir parçası olduğunu dile getiren Pekşen, “Yolsuzluğu ortaya çıkarması gerekenler sessiz kalıyor. Bu yolsuzluğa imza atanlar rahatça geziyorlar. Gelinen noktada bir ilerleme olacağını sanmıyorum. Zamanaşımına uğratacaklardır bu konuyu” diye konuştu.

Bu iki yeri ele geçirene kadar rahat bırakmayacaklar

Dört raporlara ortaya çıkarılan ve devletin detaylarını bildiği bir yolsuzluk olayıyla karşı karşıya olunduğunun altını çizen Pekşen, “Buradaki niyet THK’nin büyük malvarlıklarının ele geçirilmesidir. THK’nin Etimesgut’ta bulunan havaalanı, İstanbul Laleli’de bulunan çok değerli otelini ele geçirene kadar kurumu rahat bırakmayacaklardır” ifadesini kullandı.

Bakanlık raporunda neler vardı?

THK'nin 1 Ocak 2013-8 Haziran 2016 tarihleri arasındaki işlemlerinin İçişleri Bakanlığı denetçileri tarafından incelenmesi sonrası şu tespitler yapılmıştı:

  • THK Havacılık Vakfından THK'ye beş yıllığına kiralanan uçak ve helikopter için yapılan ödemenin kiralanan taşıtların satın alma değerine eşit olduğu
  • Şirket tarafından ödenmesi gereken yakıt bedelinin THK İktisadi İşletmesi tarafından ödendiği,
  • THK’ye ait bazı demirbaşların THK Havacılık Vakfı çalışanlarınca satıldığı
  • THK İktisadi İşletmesi tarafından 10 uçağın satış ihalesine ilişkin belgelerin denetim sırasında ibraz edilemediği
  • Mülkiyeti THK'ye ait 9 taşınmazın değerinin çok altında satıldığı
  • Yurtdışından alınan bazı yardımların mülki idare amirliğine bildirilmediği tespit edilmişti.