Missouri Çin’e dava açtı, Çin ‘çok saçma’ dedi

Missouri ABD'de Covid-19 salgının neden olduğu zararlar nedeniyle Çin'e dava açan ilk eyalet olurken, Çin davayı ''çok saçma'' buldu.

Dış Haberler

Salı günü ABD’nin Missouri eyaleti koronavirüs nedeniyle Çin hükümetine dava açtı. Eyalet Çin’in Vuhan kentinde başlayan salgına verdiği yanıtın Missouri açısından yıkıcı iktisadi sonuçlar doğurduğunu iddia etti.

Missouri savcısı: Çin yalan söyledi

Missouri Baş Savcısı Eric Schmitt tarafından federal mahkemede açılan davada, Çin hükümetine ihmalkârlık suçlaması yöneltilerek, Missouri eyaleti ile sakinlerinin on milyarlarca dolar iktisadi zarar gördüğü iddia edildi ve nakit tazminat talebinde bulunuldu.

Reuters’ın haberine göre Cumhuriyetçi bir savcı olan Schmitt, ‘‘Çin hükümeti Covid-19’un tehlikeli ve bulaşıcı olduğu konusunda dünyaya yalan söyledi, bilgi yayanları susturdu ve hastalığın yayılmasını engellemek için pek az şey yaptı, eylemleri yüzünden sorumlu tutulmalılar’’ diye konuştu.

Dava dosyasında Çin’e maske ve diğer tıbbi malzemeleri istifleyerek pandeminin daha da kötü bir hal almasına neden olma suçlaması da yöneltildi.

Çin: ‘Çok saçma’

Çin hükümetiyse davayı ‘‘çok saçma’’ diye niteledi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, davanın ‘‘herhangi bir olgusal ya da yasal temele dayanmadığını’’ belirterek iddiaları reddetti. ‘’Bu sözde dava çok saçma’’ diyen Geng, salgının başlangıcından bu yana Çin’in ‘‘açık, şeffaf ve sorumlu’’ davrandığını ve ABD hükümetinin ‘‘bu denli can sıkıcı bir davayı ciddiye almaması’’ gerektiğini söyledi.

ABD’de önümüzdeki günlerde Çin hükümetine ve ABD’de faaliyet yürüten Çin devletine ait şirketlere çeşitli davalar açılması beklenirken, ABD hukuk sisteminin davalardan herhangi bir sonuç çıkmasına izin vermeyeceği belirtiliyor. Hukukçulara göre ABD’deki egemen muafiyet adı verilen bir hukuk doktrini yabancı hükümetlere ABD mahkemelerinde yargılanma konusunda geniş bir koruma sağlıyor.