Mississippi bayrağından ırkçı simgeyi çıkarıyor

ABD’nin Mississippi eyaleti 126 yıl sonra, ırkçı Konfederasyon simgesi bulunan bayrağını değiştirmeye hazırlanıyor.

Dış Haberler

ABD’nin İç Savaş döneminden kalan ırkçı konfederasyon simgesini bayrağında tutmaya devam eden Mississippi’de eyaletin çeşitliliğini yansıtan yeni bir bayrak kabul edilmesine yönelik yasa tasarısı eyaletin Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nda kabul edildi.

Associated Press’in haberine göre, on yıllardır bayrağın değiştirilmesine yönelik çabalara direnç gösteren eyalette, George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan tartışmalar sonucunda din, eğitim, spor ve ticaret alanlarından önde gelen isimler, Eyalet Meclisi üyelerini 126 yıllık bayrağı değiştirmeye çağırdı.

Pazar günü Konfederasyon simgesini içeren bayrağın eyalet yasasından çıkarılması için oylama yapılırken, söz konusu simgenin yer almayacağı ve ‘‘Tanrı’ya güveniriz’’ (In God We Trust) yazacak yeni bir bayrak tasarlamak üzere komisyon kurulmasına karar verildi. Karar Temsilciler Meclisi'nde 23'e karşı 91, Senato'da ise 14'e karşı 37 oyla alındı.

Eyalet Meclisi ve Senatosu üyeleri Cumartesi günü bir araya gelerek, büyük bir çoğunlukla bayrakla ilgili değişikliğin yapılabilmesi için yasama faaliyetlerine ilişkin belirlenmiş son tarihleri askıya almıştı.

Cumhuriyetçi Meclis üyesi Delbert Hosemann, ‘‘Ekonomik meseleler var. Futbolla ilgili meseleler var. Ama bu oy kalbimizden geldi. Onu bu denli önemli kılan da bu’’ diye konuştu.

Demokrat Partili Senatör David Jordan ise, alınan kararın ‘‘tam bir dönüşüm’’ olduğunu savundu. 

Mississippi Meclisi’ndeki beyaz üstünlüğüne savunan temsilciler, 1894 yılında, Afro-Amerikalıların İç Savaş’ın ardından elde ettikleri siyasi haklara tepki olarak Konfederasyon simgesini eyalet bayrağına yerleştirmişlerdi.

2000 yılında Mississippi Yüksek Mahkemesi bayrağın resmî statüye sahip olmadığına ilişkin bir karar almış, 2001’de düzenlenen bayrak seçiminde, seçmenler mevcut bayrağın korunması yönünde oy kullanmıştı. Bununla birlikte eyaletteki bütün üniversiteler ve giderek artan sayıda şehir ve ilçe bayrağı göndere çekmeyi bırakmıştı.

Eyaletin Cumhuriyetçi Valisi Tate Reeves de yaptığı açıklama ile ilk kez, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Meclis’ten bayrağın değiştirilmesine yönelik bir yasa gönderilmesi halinde bunu imzalayacağını söyledi. 

Yeni bayrağın, komisyonun faaliyetlerini tamamlamasının ardından 3 Kasım’da halk oyuna sunulacağı ve seçmenlerin çoğunluğunun desteğini alamaması halinde komisyon tarafından mevcut ilkeler çerçevesinde yeni bir bayrak tasarlanacağı belirtiliyor.