Mısra Öz: Gerçek sorumlular yargılanıp, karşımıza çıkmalı

Çorlu Tren Katliamı'nın ardından iki yıl geçti ancak dün yapılan 5. duruşmada da ilerleme kaydedilmedi. Ailelerden Mısra Öz, davanın ciddiye alınmadığından yakındı ve gerçek sorumluların yargılanmadığını söyledi.

Haber Merkezi

Çorlu Tren Katliamı'nın üzerinden 2 yıl geçti. 

25 kişi yaşamını yitirdi. 300’den fazla kişi de yaralandı. 'Kaza'nın üzerine dün 5. duruşma görüldü. Ancak duruşmada hiç bir ilerleme kaydedilemedi. Aileler gerçek sorumluların yargılanmamasından ve kendilerinin oyalanmasından şikayetçi. İhmaller ve skandallarla geçen iki yılda, tutuklu sanık bulunmuyor. Aileler dün mahkemenin taleplerini reddetmesi üzerine, mahkemeyi terk ettik. Mahkeme 4 Kasım'a ertelendi. 

Mahkemeyi terk edip savcı ile görüşmeye giden ailelerden Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz’le konuştuk.

Öz dün mahkemede yaşananları aktardı ve alakasız insanların tanık olarak dinlenmesini bu davaya yakıştıramadıklarını, davanın ciddiye alınmadığını söyledi. 

'Ciddiyetsizlik var, gerçek suçlular yargılanmıyor'

Öz soL'a dava sürecini ve dün yaşananları değerlendirdi:

''Dün yapılan duruşmada yine 4 sanık tutuksuz olarak yargılandı. Olay yerinden alakasız çiftlikten tanıklar getirmişlerdi. Devlet Demir Yolları göndermiş bu tanıkları. Tanıklar olayı görmüyorlar, bir saat sonra duyuyorlar. Olay yerinin yakınında çalışan bahçıvanlar. Halbuki olayı birebir yaşamış, görmüş tanıklar var. Tanıklara 'Yağmur çok mu yağdı, sel şeklinde miydi' gibi sorular soruyorlar. Bu durum bizlere şunu hissettiriyor, bu davayı uzatmak istiyorlar. Ne kadar ciddiye aldığımız, canlarımızın gittiği bu duruşmayı, ciddiyetsizlikle yapıyorlar. 5. duruşma olmuş, Üniversiterin meteoroloji raporları var, TCDD'nin iç yazışmaları var, bu kadar ciddi kanıtlar varken, uzaktaki bahçıvana hava yağmurlu mu diye soruyorsun. Bahçıvanın sözüyle mi güvenlik önlemi alınacak. Giden bizim canlarımız. Biz adaletin sağlanmasını istiyoruz. Ne olduğu çok af edersiniz kabak gibi ortada, bizim tepkimiz buna. Bizim tepkimiz ciddiye almamaları. Biz tutuklu yargılanmalarını talep ettik, kabul olmayınca tepki olarak çıktık. Biz çıktıktan sonra bilirkişi isimleri açıklandı. 16 Temmuz'da bilirkişi olay yerinde inceleme yapacak. Duruşma 4 Kasım'da. 

'Diğer davamızda 10 gün içinde açılacakmış'

Duruşmayı terk ettikten sonra, savcı ile görüşmeye gittik. Bizim ayrı bir dosyamız vardı, onun akıbetini sormak istedik. Devlet Demiryolları Müdürlüğü'nün soruşturulmasını istiyorduk. İki yıldır o dosyanın hiç ilerlemediğini, adalete olan inancımızın sarsıldığını savcı beye ilettik. Savcı Bey kendisine güvenmemiz gerektiğini, 10 gün içinde yeni bilirkişi atayacağını, o dosyanın dava olarak açılacağını söyledi. Her yerde Demiryolu Bakım Servis Müdürlüğü'nde Servis Müdürü Vekili olan Mümin Karasu'yu sanık olarak görmek istediğimizi dile getirdik. 

Sonrasında Anadolu Raylı Sistemler Kümelenmesi (ARUS) Başkanı olan İsa Apaydın ve Tevfik Baran Önder'in yargılanmasını istiyoruz.  

Bu isimler kilit isimler. Şikayetçi olduklarımı hakkında tekrar soruşturma ve yargılama süreci açılsın istiyoruz. 

Zaten ortada olan olay bu, gerçek sorumluların, bu isimlerin karşımıza gelmesi. 

Aslında dönemin  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yargılanması lazım. Ancak Türkiye'de böyle soruşturma yapacak hakim ve savcı olduğuna inanmıyorum. Öyle bir savcı olsa zaten adını altın harflerle tarihe yazdırır. 

5. duruşma oldu, hiç bir ilerleme yok, artık bizi oyalamalarını istemiyoruz''