Mısırlı yönetmen cezaevinde yaşamını yitirdi

24 yaşındaki Mısırlı yönetmen Şadi Habaş Tora cezaevinde yaşamını yitirdi. Habaş Sisi'yi eleştiren bir video klibin yönetmenliğini üstlenmesinin ardından ''yalan haber yaymak'' ve ''yasa dışı örgüte üye olmak'' suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Dış Haberler

Mısır’da Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’yi eleştiren bir video klip hazırladığı için 2018 yılından bu yana hapiste olan genç bir Mısırlı film yapımcısı, cezaevinde hayatını kaybetti.

24 yaşındaki Şadi Habaş’ın, Kahire’deki Tora cezaevinde yaşamını yitirdiği bildirilirken, ölüm sebebi ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

Avukatı tarafından yapılan açıklamada, Habaş’ın sağlığının geçtiğimiz günlerde giderek bozulduğu, hastaneye kaldırıldığı ardından Cumartesi günü yeniden hastaneye getirildiği ve aynı günün akşamı hayatını kaybettiği bildirildi.

Habaş 2018 yılının Mart ayında ‘‘yalan haber yaymak’’ ve ‘‘yaşa dışı bir örgüte üye olmak’’ suçlamalarıyla göz altına alınmasının ardından mahkeme tarafından tutuklanmıştı. 

Habaş’ın tutuklanma nedeninin 2011 yılında Hüsnü Mübarek’e karşı düzenlenen eylemler sırasında ün kazanan rock müzik sanatçısı Ramy Essam’ın ‘‘Balaha’’ isimli şarkısının video klibinin yönetmenliği üstlenmesi olduğu belirtiliyor. Sisi’nin eleştirildiği şarkının klibi Youtube’da beş milyondan fazla izlenmişti.

Arap İnsan Hakları Bilgi Ağı (ANHRI) Habaş’ın ‘‘görmezden gelinme ve adaletsizlik’’ sonucunda yaşamını yitirdiğini bildirirken, PEN Amerika da Habaş’ın cezaevindeki ölümünü ‘‘sanatsal özgürlüğe yönelik yıkıcı bir darbe’’ olarak niteleyerek, Sisi’nin Habaş’ın ölümüyle dünyaya ‘‘katılmadığım görüşleri paylaşırsanız, fiili bir ölüm cezasıyla karşı karşıya kalırsınız’’ mesajı verdiğini ileri sürdü.

Habaş’ın avukatı, Covid-19 salgını nedeniyle Mart ayının başından bu yana, cezaevi ziyaretlerinin durdurulduğu ve son dönemde Habaş’ı kimsenin göremediğini belirtti. Habaş Ekim ayında cezaevinden gönderdiği bir mesajda, ‘‘İnsanı öldüren cezaevi değil, yalnızlık… Her gün yavaş yavaş ölüyorum’’ demişti.

Sık sık cezaevlerinin içinde bulunduğu kötü koşullarla gündeme gelen Mısır’da 60 bin civarında siyasi tutuklu ve hükümlü bulunduğu belirtiliyor.