Millet bahçesi talimatını Erdoğan vermişti: Salda Gölü'nün 'rant' öyküsü

Çevre düzenleme ve millet bahçesi projesi kapsamına alınan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’ne iş makineleri girdi. İnşaat çalışması gelen tepkiler üzerine durduruldu. Türkiye Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken ortaya çıkan bu görüntüler şaşırtmadı. AKP’nin rant, Salda Gölü’nün hikayesi ise şöyle oluştu…

Haber Merkezi

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, turkuaz suları ve beyaz kumsallarıyla Maldivleri aratmayan görüntüsüyle son yıllarda sosyal medya kullanıcıları tarafından da keşfedilince ziyaretçi sayısı artmaya başladı. Bu ilgiyi ranta çevirmek isteyen AKP Salda Gölü’nün tanıtılması ve bölgeye turist çekmek için adımlar atarken rant ‘müjdesini’ geçtiğimiz yıl Şubat ayında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan, Salda Gölü kıyısında Millet Bahçesi yapılacağını duyurdu.

Bu açıklamayla birlikte tüm Türkiye’nin gözü Salda Gölü’ne çevrildi. Göl hemen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Hemen akabinde, TOKİ tarafından millet bahçesi yapılması planlanan Salda Gölü'nün milli park ilan edilmesi için 2013 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı (DKMP) Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan tescil başvurusunun işleme konulmadığı ortaya çıktı. 2013 yılında işleme konulmadığı ortaya çıkan rapora Bakanlık, Salda Gölü'nün milli park olarak tescilinin uygun görülmediğini bildirmiş. Raporda, Salda Gölü'nün korunması amacıyla çevresindeki yerleşimleri de kapsayacak şekilde 28 bin hektarlık alanın milli park ilan edilmesi talep edilmiş.

Millet Bahçesi Planı

Salda Gölü kıyısında yaklaşık 150 bin metrekarelik bir alanda uygulanmak istenen millet bahçesi projesi kapsamında, ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarının karşılanacağı kafeterya, restoran, kahvehane, giyinme kabinleri, mescit, tuvaletler, otopark ve yürüyüş bantları gibi ünitelerin inşa edilmesi planlanıyor. Koruma altındaki gölün kaynak değerlerini yok edecek yoğun bir yapılaşma olacağı gerekçesiyle tepkiyle karşılanan millet bahçesi projesine ilişkin ihale 31 Temmuz 2019 tarihinde TOKİ tarafından gerçekleştirilmişti. 

İhaleye karşı dava

TOKİ’nin alanla ilgili imar planlarıyla ilgili askı süreci tamamlanmadan yaptığı ihaleyi yargıya taşıyan Yeşilovalı yurttaşların açtığı dava ise önce yerel mahkemeden döndü ardından ise Ankara 16. Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, Kasım 2019’da yürütmeyi durdurma ve iptal talebini reddetti, davanın avukatları ise kararı temyiz edeceklerini duyurdu.

Pandemi kapsamında 12 Nisan'da kapandı, 13 Nisan'da inşaat başladı

Millet Bahçesi yapılması girişimine tepkileri sürerken geçtiğimiz Mart ayında Salda Gölü kıyısın konteynerler yerleştirilerek inşaat çalışmaları için düğmeye basıldı. Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesi projesine dair geçtiğimiz yıl temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü’nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yapmıştı. 12 Nisan günü  pandemiyle mücadele kapsamında Salda Gölü’ne ziyaretçi girişlerinin yasaklandığı duyuruldu.Dün ve bugün ortaya çıkan beyaz kumlarının iş makineleriyle taşınmaya başlama görüntüleri yoğun tepkilere neden oldu.

'Sorumluluklarınızı yerine getirin' 

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca yazılı açıklama yaptı.

Karaca, “Kamyonlarla, iş makineleriyle girdiğiniz o beyaz kumlar, tarihi 3,7 milyar yıl öncesine dayanan, canlı organizmalar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sarayın ‘Millet Bahçesi’ emrini yerine getirmek için cinayet işliyor" dedi.

Salda sürecini en başından beri yakından takip ettiklerini belirten Karaca, “Doğal Sit alanı statüsü taşıyan alanda, o güzelim beyaz kumlarda inşaat faaliyetinde bulunuluyor. 1. Derece Doğal Sit alanında ne inşaat yapabilirsiniz, ne kum alabilirsiniz, ne de buralara hafriyat boşaltabilirsiniz” uyarısında bulunarak, yaşanan hukuksuzluğun altını çizdi.

Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "Geçen sene ‘Kesin korunacak, hassas alan olarak ilan edeceğiniz’ dediğiniz alanda, bugün kamyon ve kepçelerle binlerce canlının yaşam alanına saldırılıyor. Sayın Bakan ya sizi kandırıyorlar ya da siz bu milleti kandırıyorsunuz. Salda siz inşaat yapasınız diye değil, Koronavirüsü tedbirleri gerekçesiyle ziyarete kapatıldı. Virüs sonrasında, yurttaşları bu manzarayla mı karşılamak istiyorsunuz? Çıplak ayakla dahi basılmaması gereken o beyaz kumları, kamyon ve kepçeler kirletiyor, binlerce yılda oluşan doğal ve özel kıyıları geri dönülmez şekilde yok ediyorsunuz" diyerek “Derhal bu rezaleti durdurup, sorumluluklarınızı yerine getirin” çağrısında bulundu. 

TMMOB'dan Salda Gölü açıklaması: 'Acilen Durdurulmalıdır'

Salda Gölü'nde inşaat çalışmalarının başlamasına tepki gösteren TMMOB bir açıklama yayımlayarak, inşaatın acilen durdurulması gerektiğini söyledi. 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafında yapılan açıklamada, ''Gözlerini rant ve kar hırsı hırsı bürüyenler Salda Gölü’nü yok olmanın eşiğine sürüklemektedir.'' dedi.

TOKİ’den açıklama 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Salda Gölü'ne ilişkin yeni bir açıklamada bulundu. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada "Salda Gölü ile ilgili olarak sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaşımlar yapılmaktadır. Paylaşımda yer alan görüntüler yüklenici firmanın şantiye alanı ve otopark bölümünde arazi düzenleme görüntüleri olup, koruma amaçlı oluşturulan yaklaşım mesafesinin dışında küçük bir alandır" dendi.

TOKİ'den Salda Gölü'ne dair açıklama: Sorumlular görevden uzaklaştırıldı

"Bu görüntüler kamuoyu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) olarak bizleri de oldukça rahatsız etmiştir.

Yüklenici firmaya makineli araçların inşaat alanına kesinlikle sokulmaması talimatı verilmesine rağmen bu konuda yeterli hassasiyet göstermemiştir. Yüklenici firmaya kusurlu davranışları nedeniyle gerekli maddi ve sözleşmesindeki diğer ceza hükümleri işletilmiştir.

Ayrıca, müşavir firma ve sorumlu personeller ile ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu olan personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

Bu tür görüntülerin bir daha kesinlikle yaşanmayacağını, çalışmalarımızı çevre hassasiyetini  ve kamuoyu duyarlılığını gözetecek şekilde yürüteceğimizi saygıyla bildiririz."

CHP suç duyurusunda bulunacak

Kendilerine çalışmaların müteahhit firma tarafından tek taraflı bir kararla başlatıldığının aktarıldığını söyleyen CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, “Buradan sonra Cumhuriyet savcılığına gidip olayın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.