Macron: Türkiye'nin Libya'da tarihi ve cezai sorumluluğu var

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 'NATO üyesi olduğunu iddia eden bir ülke olarak Türkiye'nin, Libya'daki iç savaşta tarihsel ve cezai sorumluluğu var' açıklamasında bulundu.

Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'si Libya'daki askeri varlığını artırdı ve Suriye'den cihatçı savaşçıları yeniden toplu olarak Libya'ya getirdi" suçlamasında bulundu.

Euronews'ta yer alan habere göre, "NATO üyesi olduğunu iddia eden bir ülke olarak Türkiye'nin, Libya'daki iç savaşta tarihsel ve cezai sorumluluğu var" diyen Macron, "Şu anda bizim açımızdan Türkiye'nin kabul edilebilir olmayan Libya politikasının açıklığa kavuşturulması gereken bir noktadayız" ifadelerini kullandı.

Almanya'yı ziyaretinde Başbakan Angela Merkel'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, Libya'nın 2011'den bu yana bir iç savaşın içerisinde bulunduğunu söyleyerek Türkiye'nin de bu savaşa karışan 'ilk dış müdahaleci' güç olduğunu iddia etti.

Türkiye'yi verdiği taahhütlerin hiçbirine riayet etmemekle suçlayan Fransa Cumhurbaşkanı, "Fransa, Ankara'yı savaşın yaşandığı ülkede ateşkesin sağlanmasının önündeki bir engel olarak görüyor" dedi.

Ülkesinin Libya'nın doğusunda konuşlu Halife Hafter'i desteklediği yönündeki iddiaları reddeden Macron, Paris'in "siyasi bir çözüm" bulunmasından yana olduğunu kaydetti.

Macron, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Akdeniz'de Türk-Fransız donanmalarının karşı karşıya gelmesi NATO'nun beyin ölümünün ispatı" demişti.

Macron, iki gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le videokonferans yoluyla Libya meselesini görüşmüştü. İki saat süren görüşmede Macron, Rus lidere Türkiye'nin bölgeye müdahalesinden kaynaklanan endişelerini aktarmıştı.