Lübnan'dan İsrail'e sondaj uyarısı

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, ülkesinin karasularında sondaj yapmayı planlayan İsrail'e uyarıda bulundu.

Dış Haberler

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail'e ülke kara sularında petrol ve gaz için sondaj yapmaması yönünde uyarıda bulundu.

Press TV'de yer alan habere göre, İsrail'in bu hamlesinin "oldukça tehlikeli" olduğunu söyleyen Avn, Lübnan'ın kara sularına yönelik yapılacak herhangi bir ihlale göz yummayacağını belirtti.

Avn, "Bu, durumu daha da karmaşık hale getirir, çünkü Lübnan, uluslararası olarak tanınan karasularında herhangi bir ihlale izin vermeyecektir, özellikle Lübnan'ın bir ay içinde sondaj başlatacağı 9. Blok'taki Münhasır Ekonomik Bölge'de" dedi.

Avn, ayrıca güney sınırındaki gelişmeleri tartışmak üzere Yüksek Savunma Konseyi'ne toplantı yapma çağrısında bulundu.

İsrail, dün Beyrut yönetiminin yakında doğalgaz ve petrol için sondaj başlatacağı "9. Blok" alanına yakın olan "72. Blok"ta petrol ve gaz sondajı yapılmasına ilişkin lisansı onaylamıştı.

"72. Blok", Lübnan'ı İsrail sularından ayıran 860 kilometre uzunluğundaki çizgi üzerinde bulunuyor.

Lübnanlı meclis üyesi Kasım Hakim de, İsrail'in bu hamlesini "korsanlık" ve Lübnan'a savaş ilanı" olarak niteledi. Hakim, "ülkeye yönelik bu saldırganlığa son verilmesi için her düzeyde harekete geçme" çağrısında bulundu.

Lübnan, Şubat 2018'de 9. Blok'un da dahil olduğu iki enerji bölgesinde gaz sondajı ve üretimi için Fransız Total, İtalyan Eni ve Rus Novatek şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyumla sözleşme imzaladığını açıklamıştı.

Beyrut yönetimi, Aralık 2017'de de Lübnan'a ait 4. Blok ve 9. Blok'ta sondaj yapılması için üç uluslararası şirketin oluşturduğu konsorsiyuma lisans vermişti.

9. Blok üzerinde hak iddia eden İsrailli yetkililer, bu gelişmelere sert tepki göstermişti.

İsrail, Ocak ayında Doğa Akdeniz'den Avrupa'ya doğalgaz boru hattı inşası için Yunanistan ve Kıbrıs'la anlaşma imzalamıştı.

İsrail-Lübnan ilişkileri, Lübnan-Suriye sınırı ve Golan Tepeleri'nin kesişiminde olan İsrail işgalindeki Shebaa Çiftlikleri nedeniyle de gerilmişti.