Lübnan'da mülteci kampı karantinaya alındı

Yüzbinlerce mültecinin sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu, aşırı kalabalık kamplarda yaşadığı Lübnan'da, bir mülteci kampı Covid-19 vakası görülmesi nedeniyle karantina altına alındı.

Dış Haberler

Çarşamba günü Lübnan’da bulunan bir Filistinli mülteci kampı, Birleşmiş Milletler’in ülkenin çok sayıdaki kamplarından birinde ilk Covid-19 vakasının onaylanmasının ardından tecrit edildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Salı günü Suriye’den gelen Filistinli bir mülteci olan hastanın Beyrut’ta bulunan Refik Hariri hastanesine kaldırıldığını bildirmişti.

Lübnan’ın resmi Ulusal Haber Ajansı’nın aktardığına göre, tıp uzmanları kampta yaşayanlara test yapmak üzere doğu Bekaa Vadisi’ndeki Vavel kampını ziyaret etti. Hastalanan kadının akrabalarının ve yakın temas kurduğu kişilerin yanı sıra, kampın içinden ve çevresinden rastgele seçilen 50 kişiye daha test uygulandı. Ayrıca kampın girişi de koruyucu kıyafetli görevliler tarafından dezenfekte edildi.

Kampın güvenliğinden sorumlu Filistinli grupların, Lübnan güvenlik güçleriyle koordinasyon içinde kampı tecrit altına aldıkları ve kimsenin kamptan ayrılmasına izin vermedikleri bildirildi. Ayrıca kampta bulunan bütün dükkânların da kapatıldığı öğrenildi.

Lübnan hükümetinin 2017’de gerçekleştirdiği sayımın ardından yayımladığı istatistiklere göre Vavel mülteci kampında 2 binden fazla insan yaşıyor. Fakat UNRWA, kampta yaşayanların sayısının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Yarım kuruluşları Lübnan’ın kalabalık kamplarında yaşayan yüzbinlerce Filistinli ve Suriyeli mültecinin en kırılgan nüfus grubunu oluşturduğu ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu kamplarda, insanların kendilerini karantina altına almalarının son derece güç olduğu uyarısında bulunuyor. 

Lübnan’da resmî olarak 682 vaka bildirilirken 22 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti.