Libya’da Sirte düğümü

Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin başlattığı karşı saldırı Sirte'de Libya Ulusal Ordusu'nun direnişi ile karşılaşırken, ateşkes müzakerelerinin yeniden başladığı açıklandı.

Dış Haberler

Geçtiğimiz Cumartesi günü Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı askerî birliklerin Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) elinden almak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurmasının ardından Sirte çevresinde yaşanan çatışmalar devam ediyor. 

UMH’nin üç gün önce Sirte’nin alınmasının an meselesi olduğunu açıklamasına rağmen, LUO’nun Sirte çevresindeki bazı bölgeleri yeniden ele geçirdiği açıklandı. Carif Vadisi, Kubeye köyü ve Sirte’nin batı aksındaki bir dizi noktayı alan LUO’nun karşı saldırısının başarısını geçtiğimiz iki gün içinde Rus yapımı Pantsir sistemleri sayesinde Türkiye’ye ait dört insansız hava aracı düşürmesine borçlu olduğu belirtiliyor.

LUO sözcüsü Tuğgeneral Halid Mahcub, Sputnik’e yaptığı açıklamada, Misrata şehrinin güneyinde Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı askerî birliklere hava saldırısı düzenlendiğini, saldırıda Türkiye’ye ait bir hava savunma sisteminin imha edildiğini ve askeri bir konvoyun vurulduğunu söyledi. Son iki gün içinde Misrata’dan Türkiye destekli çok sayıda milisin, Sirte cephesine kaydırıldığı belirtildi.

UMH güçlerinin Sirte’de öngördükleri ilerlemeyi sağlayamamalarının ardından diplomatik görüşlerin yeniden başladığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler: Ateşkes görüşmeleri yeniden başladı

Birleşmiş Milletler, UMH’nin kaydettiği hızlı ilerlemenin ardından çatışmaların Sirte çevresinde yoğunlaşmasıyla birlikte tarafların yeniden ateşkes görüşmelerine başladıklarını duyurdu. BM Libya misyonun açıklamasında, Türkiye tarafından desteklenen UMH ile Rusya, Mısır ve BAE destekli LUO temsilcilerinin ayrı ayrı Birleşmiş Milletler müzakerecileri ile bir araya geldikleri belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mile Pompeo da, Libya’da çatışan taraflar arasında Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlayan ateşkes görüşmelerini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. ‘‘UMH ve LUO arasında BM aracılığıyla görüşmelerin yeniden başlaması ilk ve çok önemli bir adım’’ diyen Pompeo, ‘‘bütün taraflardan tüm Libyalıların birlikte hareket ederek Rusya’nın ya da başka herhangi bir ülkenin kendi oyunu için Libya’nın egemenliğine müdahale etmesini engellemesinin zamanı geldi’’ diye konuştu.

Çavuşoğlu: Ateşkes çağrısı ölü doğmuştur

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV’de katıldığı programda, geçtiğimiz hafta sonu Mısır tarafından yapılan Kahire Deklerasyonu’nu ve ateşkes çağrısını değerlendirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter ve Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile birlikte yaptığı ateşkes çağrısı için, ‘‘Bize göre ölü doğmuştur. Gerçekçi de değildir, samimi de değildir’’ diyen Çavuşoğlu, UMH’nin ateşkesi kabul etmediğini hatırlatarak Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne neden daha önce Hafter’i ateşkese ikna etmedikleri sorusunu yöneltti.

Çavuşoğlu, Tayyip Erdoğan ile Donald Trump arasındaki telefon görüşmesini de değerlendirerek, ABD’nin hem ateşkesin sağlanması hem de siyasi süreçte daha aktif rol oynaması gerektiğini belirtti.