Libya ve Doğu Akdeniz hareketli: NATO Savunma Bakanları toplantısında gündeme gelecek

Türkiye'nin Libya ve Doğu Akdeniz politikaları, gündemdeki yerini koruyor. Özellikle Yunanistan ile Fransa ve Türkiye arasında artan gerginliklere ilişkin yaşanan gelişmelerde, Erdoğan Merkel ile görüşürken, Yunanistan Başbakanı Türkiye'yi İsrail'den eleştirdi.

Haber Merkezi

Türkiye'nin Libya ve Doğu Akdeniz politikaları, gündemdeki yerini koruyor. 

Özellikle Yunanistan ile Fransa ve Türkiye arasında artan gerginliklere ilişkin yaşanan gelişmelerde, Erdoğan Merkel ile görüşürken, Yunanistan Başbakanı Türkiye'yi İsrail'den eleştirdi.

Erdoğan ve Merkel Libya'yı görüştü

Telekonferans yöntemiyle görüşen Erdoğan ve Merkez, görüşmelerinde Libya gündemini ele aldı.

Görüşmede, Libya'da Birleşmiş Milletler destekli barış sürecinin güçlendirilmesi konusunda anlaşıldığı açıklandı. 

Yunanistan Başbakanı Türkiye'yi eleştirdi

İsrail'e düzenlenen ziyarette İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, görüşme sonrasında yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'ye yönelik eleştirilerde bulundu. 

"Başbakana denizlerimiz ve kara sınırlarımızda Türkiye'nin son zamanlarda sergilediği yasadışı ve provokatif davranışları da ifade ettim" diye konuşan Mitsotakis, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de saldırgan davranışlar sergilediğini söyledi. Mitsotakis, ''Bu faaliyetler bölgesel barış ve istikrara tehdit olarak değerlendiriyoruz'' ifadelerini de kullandı.

Yunanistan Başbakanı ayrıca Türkiye ile Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasındaki  ilişkiyi bölge açısından "istikrarsızlaştırıcı" olarak da değerlendirdi.

Savunma Bakanları toplantısında gündeme gelecek

NATO Savunma Bakanları toplantısının konuları arasında Doğu Akdeniz ve Libya'da yer alıyor.

Türkiye ile Fransa ve Yunanistan arasında Libya ve Doğu Akdeniz’de tırmanan gerilimin gündeme geleceği NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde brifing veren NATO ABD Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison’ın Libya ve Doğu Akdeniz gündemlerine de değindi.

''Savunma bakanları toplantısında Türkiye ve Rusya’nın Libya’da askeri olarak müdahil olmalarını da konuşacak mısınız?'' sorusuna cevap veren Hutchison, Libya'daki gelişmelerin değerlendirileceğini, ülkesinin barış görüşmelerinin yapılmasından yana olduğunu söyleyen büyükelçi, NATO’nun Libya konusunda bir misyon üstlenmesi ihtimalini görmediğini dile getirdi.

Hutchison, ''Rusya’nın hem Suriye hem de Libya’daki varlığına karşıyız. Her iki ülkede yıkıcı oldular. Hatta Suriye’deki Türk askerlerine bile saldırdılar. Libya ile ilgili olarak NATO’nun bir şey yapacağını zannetmiyorum. Ama her iki tarafa artık BM özel temsilcisinin tarafları bir araya getirme zamanının geldiğini söylemeye çalışıyoruz'' diye konuştu.