Kuzey Carolina'da maske yasağı gündemde

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde Demokrat Partili Vali ile Meclis'teki Cumhuriyetçi çoğunluk arasında yaşanan maske gerilimi nedeniyle maske takmak yasaklanabilir.

Dış Haberler

ABD’nin en sağcı eyaletlerinden biri olarak gösterilen Kuzey Carolina’da 1 Ağustos itibariyle maske takılması yasaklanabilir.

Eyaletteki ırkçı Ku Klux Klan çetelerinin faaliyetlerini önleme çabaları kapsamında on yıllar önce getirilen maske takma yasağı, koronavirüs panedmisi nedeniyle geçici olarak askıya alınmıştı. Ancak Eyalet Meclisi’nde yasakla ilgili görüşmelerinde tıkanması sonucunda, 1 Ağustos itibariyle maske takanlara ceza verilmesi olasılığının doğduğu belirtildi.

Nisan ayında Covid-19 nedeniyle getirilen muafiyet 1 Ağustos’ta sona ererken, Demokrat Partili temsilciler muafiyetin Şubat ayına kadar uzatılması için çeşitli girişimlerde bulundu. Ancak Cumhuriyetçi liderler Cuma günü gerçekleştirilen meclis oturumunda gündeme getirilen yasa değişikliği önerisini reddetti.

Cumhuriyetçi liderler Meclis’in her iki kanadında da görüşmelerin süreceğini belirtirken, Temsilciler Meclisi liderleri, insanların Ku Klux Klan’ı hedef alan yasayı çiğnemeden maske takabilmelerini sağlayacak bir uzlaşıya varma konusunda iyimser olduklarını kaydetti.

Bununla birlikte bu hafta içinde Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper’ın kamusal alanlarda maske takmayı zorunlu tutan bir emir yayınlamasının ardından, bazı şeriflerin emri uygulamayacaklarını bildirmesiyle maske meselesinin bir siyasi çekişme konusu haline geldiği belirtiliyor. 

Cumhuriyetçilerin maske yasağından muafiyetin uzatılması konusunda destek vermek için, Demokrat Partili valinin maske zorunluluğu emrinin değiştirilmesini istedikleri, ancak valinin bunu kabul etmediği dile getiriliyor.