Kuvvacı Eğitim Bakanı'nın adını silip şeriatçının adını koydular

Kültür Bakanlığı'nın tasarrufunda olan Mustafa Necati Kültür Evi'nin adı değiştirildi. Cumhuriyet'in eğitim alanındaki devrimlerinin öncülerinden ve ilk Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati'nin adını taşıyan kültür evine, şeriatçı görüşleri savunan Nuri Pakdil'in adı verildi.

Haber Merkezi

Kuvayı Milliye Komutanı ve Cumhuriyet tarihinin ilk Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne, şeriatı savunan yazılarıyla tanınan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çok sayıda AKP’linin kanaat önderi olarak kabul ettiği Nuri Pakdil’in adı verildi. 

CHP eski Milletvekili Mustafa Gazalcı, Kültür Evi'nin adının değiştirilmesine tepki göstererek şunları söyledi: "Ankara'daki tarihi Mustafa Necati Kültür Evi, AKP iktidarının ilk yıllarında Kültür Bakanlığı tarafından bir kuru fasulyeciye verilecekti. Tepkiler üzerine bu yanlış karardan dönüldü. Daha sonra kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere TBMM'ye devredildi. Ancak binaya ilişkin tahsis sözleşmesi 21 Ocak 2018'de yenilenmeyerek yeniden Kültür Bakanlığı'na verildi. Kültür Bakanlığı bu kez de Mustafa Necati Kültür Evi binasına ‘Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi’ tabelası asmış. Bu Cumhuriyet'in en başarılı bakanlarından Mustafa Necati'nin anısına saygısızlıktır. Kültür Bakanlığı, Sayın Nuri Pakdil'e müze yapacaksa bunu başka bir yerde yapmalıdır.”

Mustafa Necati ve Nuri Pakdil'in biyografileri şöyle: 

Mustafa Necati:

1894, İzmir’de doğan, 1929’da Ankara’da hayatını kaybeden Mustafa Necati (Uğural) Atatürk’ün yakın düşünce ve mesai arkadaşlarından, Kuva-yi Milliye hareketinde yer almış, TBMM’nin ilk üç döneminde milletvekilliği, Mübadele esnasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1924 Anayasası’nın yürürlüğe konulduğu sırada Adalet Bakanlığı, Tevhidi Tedrisat sürecinde ve Harf Devrimi esnasında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı yapmış bir siyasetçi.

Özellikle 1925 ve 1929 arasındaki Millî Eğitim Bakanlığı döneminde yaptığı hizmetleri ile hatırlanır. İzmir Altay Spor Kulübü’nün kurucularındandır.

Mustafa Necati Bey’in Millî Eğitim Bakanı olarak gerçekleştirdikleri işlerin bazıları şunlardır:

  • Maarif Teşkilatı’na dair kanunu çıkardı, eğitim işlerini valilerin kontrolünden çıkararak Bakanlık'ın kontrolüne aldı.
  • Kanun’da yer alan “Maarif hizmetinde asıl olan öğretmenliktir” hükmü ile öğretmenlik mesleğini itibarlı hâle getirdi; öğretmenlerin özlük haklarına ilişkin düzenlemeler yaptı.
  • 10 bölge merkezinde birer öğretmen okulu inşaatı başlattı. Bunlardan ilki, bugünkü Gazi Eğitim Fakültesi Binası’nda hizmete giren Gazi Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü, ikincisi İzmir Erkek Öğretmen Okulu, üçüncüsü bugün Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi olarak binasında hizmet veren Balıkesir Necatibey Muallim Mektebi’dir.
  • Uzman öğretmen yetiştirmek üzere Avrupa’ya öğrenci gönderilmesini sağladı.
  • Yeni bir ilkokul programı hazırlandı ve “toplu öğretim” Avrupa ile aynı anda Türkiye’de uygulanmaya başlandı.
  • Ortaöğretim parasızlaştırıldı; okul kitapları bakanlıkça bastırıldı.
  • Yabancı okullar denetim altına alındı.
  • Köylere öğretmen yetiştirmek için köy öğretmen okulları modeli planlandı. Denizli ve Kayseri’de köy muallim mektebi açıldı.
  • Harf İnkılabı gerçekleştirildi. Yeni harfleri öğretmek için Millet Mektepleri kuruldu, okuma-yazma seferberliği başlatıldı.

Nuri Pakdil:

'Yaşasın Şeriat' dediği için ünlenen Cumhuriyet ve Mustafa Kemal düşmanı İslamcı yazar.