Kuveyt’te Mısırlı işçilerin eylemine polis müdahalesi

Kuveyt'te bulunan Mısırlı işçilerin ülkelerine dönmek için gerçekleştirdiği eyleme polis saldırdı.

Dış Haberler

Kuveyt’te polis güçleri, Pazartesi günü Covid-19 salgını nedeniyle işlerini kaybettikleri halde ülkelerine dönemeyen Mısırlı işçilerin eylemine müdahale etti.

Kuveyt polisinin göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırdığı eylemde ‘‘Büyükelçiliğimiz nerede’’ şeklinde sloganlar atan eylemciler zor kullanarak dağıtıldı. Kuveyt'in ikamet yasalarını ihlal edenlerin tutulduğu bir barınakta gerçekleşen eylemin ardından Mısır’ın Kuveyt Büyükelçiliği Kahire’nin geçtiğimiz hafta ülkeden ayrılamayan Mısırlıları ülkelerine getirecek uçuşlar planladığını açıkladı. Ayrıca Büyükelçilik eylem nedeniyle Kuveyt'ten özür diledi.

Resmî haber ajansı Kuna eylemi, Mısırlılar tarafından gerçekleştirilen bir isyan olarak niteledi. Güvenlik güçlerinin müdahale ederek kontrolü ele geçirdikleri ve bazı Mısırlıların gözaltına alındığı bildirilirken, polisin eylemi sona erdirmek için ne ölçüde kuvvet kullandığına ya da olayın ardından kaç kişinin gözaltına alındığına ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi. Kuveyt Enformasyon Bakanlığı’nın da henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadığı öğrenildi.

Kuveytli yetkililer ülkelerine dönmek isteyenlere yardımcı olabilmek için vize tarihlerini geçirenlere yönelik para ya da hapis cezalarının askıya alındığını açıklamıştı.

Diğer Körfez ülkeleri gibi çok kalabalık bir yabancı nüfusa ev sahipliği yapan ve yabancı düşmanlığının yükselişte oluğu Kuveyt’te, yetkililerin trafik ihlalleri de dahil olmak üzere her türlü kabahat için yabancıları sınır dışı ettiği biliniyor. Mısırlı işçilerin eyleminin, ülkedeki geniş ve Covid-19 salgını nedeniyle işlerini kaybeden yabancı işçi nüfusunun ilk huzursuzluk işareti olduğu belirtiliyor.